“Schaam je niet, laat het zien.”


In deze periode zijn een hoop leden bezig geweest om hun archief op orde te brengen en oude films digitaliseren. Daarom dagen we ieder lid uit om de oudste film welke ze gemaakt hebben of in hun archief hebben deze hier te laten zien. Het gaat niet om kwaliteit maar puur om nog eens te kijken waar we toen stonden. Geef naast de film ook een kort verhaaltje hoe je ea. toen ervaren hebt en wat je zelf vond bij het terug kijken. We hebben maar één restrictie de film mag/moet niet langer zijn dan 3 minuten.
Schaam je niet niemand had direct op de eerste dag het optimale beeldkader of cameravoering voor ogen.

Er mag gereageerd worden maar we houden het wel netjes het gaat immers niet om de kwaliteit.


Ben van der Stigchel
Joke stuurde een mailtje rond aan alle leden vandaag (3-7-2020) om 10:34 uur. De eerste waar ik een film van mocht ontvangen was Ben van der Stigchel om 12:44 uur, Ben had de volgende tekst mee gestuurd.
Ik had hiervoor nog nooit een film/videocamera onder handen gehad.
Dit was een oefenopdracht tijdens de eerste videocursus die ik bezocht in het Buurthuis onder leiding van Aart de Geus en Leen Vos.
Slaat nergens op maar maar de leuke herinneringen kwamen toch weer boven.
Jaartal ergens rond 2010/2011.


Jan Smeets – Mijn “eerste” film
Ja je bedenkt een uitdaging en dan kan je natuurlijk niet achter blijven. Ergens in 1973 kocht ik mijn eerste smalfilm camera een Revue supper8 weet ik nog. Hiermee mij eerste stappen in de film wereld gezet. Die gemonteerde films moeten nog gedigitaliseerd worden, dat waren dus mijn eerste films. Mijn eerste zelf reproduceerbare film heb ik in 1999 gemaakt. Mijn vader had een Panasonic Super VHS camera gekocht waar ik wel jaloers op was, een camera met een geweldig objectief en zwaar maar dan moet je wel weten wat je er mee kunt, zomen ja geweldig. Mijn vader deed er niet veel mee en na een paar jaar kreeg ik hem. Vlak daarna gingen we op vakantie met de voor mij eerste en laatste vakantiebusreis naar Spanje. Deze beelden heb ik toen gemonteerd tot een 15 minuten durende film van die vakantie. Ik weet nog dat je in die periode een reclame op tv had van een chocolade merk en met een voor mij geweldige trailer. Deze had ik opgenomen en toen voor mijn films geplakt, ik vond dat geweldig. De beelden zijn slecht bij het terug kijken zag ik dat de resolutie 352x 288 was met een m1v extensie, ja daar had ik nog niet veel kaas van gegeten het enige wat je toen wilde was zoveel mogelijk opnemen maar wel in 25fps. O ja de montage deed ik in Studio volgens mij versie 8 met zo’n extern kastje en break-outbox. Van die vakantie film laat ik hier de eerste 3 minuten zien, als ik toen had geweten wat ik nu weet.


Ben Kleinjan
Een week voor de legeroefening had ik kazernedienst en keek ik uit naar m’n meisje. Eerder had ik een filmcamera gekregen en probeerde ons weekend vast te leggen. Op oefening dacht ik, het moet het spannend zijn om thuis te vertellen wat we doen. De camera paste, opgevouwen, precies in m’n patronentas en in gedachte was ik al een oorlogsjournalist. Dat het verboden was om dit soort dingen te filmen, dat begreep ik later pas. Vooral het geluid van een “veercamera” klinkt nogal luid als je in dekking stil moet zijn. Nu, 52 jaar later is het filmisch leuk om terug te zien, maar je vraagt je af: “Had zo’n oefening nou écht zin?”
Geniet er van.


Joke de Graaf
Van mijn koopzieke schoonmoeder kreeg een S8-camera, die ze na een paar maanden al zat was. Het was een eenvoudige camera zonder geluid. We gingen met de padvinderij naar Gilze-Rijen om te kamperen op een nog in werkzame boerderij. Het was allemaal heel primitief. Mijn zoon Cees, net 3 jaar, ging gewoon mee. Van filmen had ik nog geen kaas gegeten. De camera zwiept alle kanten uit. Ondanks dat blijft het een dierbare herinnering. Maar .. schrik niet.


Henk Berendsen
Dit zijn beelden opgenomen met zo’n “goedkope” Revue camera.
Het is niet mijn eerste film maar die was wel erg privé.
Nee, geen seks film.
Maar het blijven dierbare herinneringen. In het volgende filmpje kun je zien dat er ook beeld voor beeld op die camera zat.
Dat hoef ik mijn dochter nu niet meer te vragen.


Thijmse Berg 1991 – Cor Vermeulen
In 1991 kocht ik op zaterdag 10 augustus mijn eerste filmcamera in Veenendaal. Het werd een S-VHS van JVC met twee recorders om te monteren. De allereerste proefopnamen maakte ik de volgende dag bij onze stacaravan in Rhenen. De film (nou ja…) die ik er van maakte heb ik niet terug kunnen vinden, maar de footage ervan wel (banden ooit gedigitaliseerd). De volgorde van de shots heb ik zo gelaten, maar er wel de mislukkingen uitgeknipt (je weet wel, camera vergeten uit te zetten) en een muziekje voor de sfeer toegevoegd, want bij de meeste opnamen ontbrak het geluid. Het is natuurlijk afschuwelijk met die datum aanduiding, maar eigenlijk komt dat nu goed van pas. Na twee jaar kwam er al de klad in door het drukke werk en kwam de camera eigenlijk niet meer uit de kast. Toen ik in 2001 de draad weer wilde oppakken waren er digitale camera’s. Dat jaar was eigenlijk de echte start van mijn filmhobby met lidmaatschap van een videoclub. Helaas heb ik nu de laatste camera aan de wilgen moeten hangen en maak ik geen eigen opnamen meer. Maar toch hou ik me nog met monteren bezig. Van “audiovisuele producties” (de A van NOVA). Tot zo ver mijn film”carrière” in een notendop.


Oostervant van Albert van der Veen
Albert heeft geeft als uitleg. Film is gemaakt in 2008 toen de school met brede-schoolactiviteiten begon. Extra lessen in de sporthal van de wijk. Film is sterk ingekort. Audio klopt niet overal. Opgenomen met een JVC-camera met van die kleine bandjes. Monteren probeerde ik met verschillende programma’s, die telkens voor andere problemen zorgden. Ja, dan ben je geen lid van een videoclub en probeer je het op eigen houtje. Nu SGD-lid en kijk je met andere ogen terug naar oude opnames”.


Open dag, een themafilm van Ineke van Alten. In 1998 was het thema Dieren. Net als bij iedereen was ook haar begin periode moeilijk en was er nog niet de durf om te filmen. Toevallig was er een open dag bij een boer in Goudswaard, Ineke trok de stoute schoenen aan en ik kreeg toestemming van de boer mits ik wel een beetje reclame maakte over zijn biologisch boeren.

3 Comments on ““Schaam je niet, laat het zien.”

  1. Dat is nou net het mooie, Ben zegt zelf het slaat nergens op maar het zijn wel de eerste beelden die hij geschoten heeft

  2. Leuk, dat er al direct gereageerd wordt. We hebben allemaal een eerste film, dus waar blijft de rest?

  3. Die film van Henk waar Sylvia zo genaamd van de trap viel gaf nog wat consternatie bij een aantal kijkers toen der tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*