Films van Leden

Films van Leden, de titel zegt het al kijk en vooral geniet.
De laatst toegezonden film staat als eerste hier,
wil je meer zien scrol verder naar beneden.
Op andere pagina’s staan naast films ook wetenswaardigheden.
Een film voor deze pagina stuur je op naar
jw.smeets2@upcmail.nl


Allemaal hebben we het probleem wat kan ik gaan filmen. Wat ik wel veel bleef doen was door de Alblasserwaard en over het Eiland van Dordt fietsen. Op sommige plekken ging dan ook een stuk lopen, regelmatig nam ik mijn camera mee en dat wat interessant leek werd op de gevoelige plaat gelegd en zo werd mijn beeldenarchief gevuld. Ook bleef ik bezig met me in de montagetechniek te verdiepen. Als je dan al die beelden ziet denk je wel eens wat kan ik er mee.
Mijn montageprogramma kreeg wat nieuwe functie en daar zag ik wel een uitdaging om een montage te maken, een montage op muziek.

Beelden zonder verhaal

Going back in Time….. Ja wie herinnerd het zich niet 1970 Good Morning Freedom. Woensdag aanstaande (28-04-2021) krijgen we onze “vrijheid” gedeeltelijk terug, niet dat we die niet hadden tussen 1970 en 2020 maar door het Covid gebeuren waren we toch flink beperkt.
Leve de Lente een film van Ineke Vastenhoud, gewoon een zonnige middag in het Wantijpark volgens mij.


Voorne van Ben Mars. Ben laat ons een film zien welke hij in de gure dagen van april 2021 opgenomen heeft.


Bijna eind februari moeten we dan al denken aan Lentefilms of zijn het nog Winterfilms. De film Natuur en Cultuur kleuren Wit 2021 van Henk Nieboer heeft alle facetten aan boord. De kleur van de natuur of alles wit.


Met Eigen haard is goud waard en Kaatsen in Harlingen heeft Henk Nieboer ook weer een bijdrage.


Altijd afgevraagd waar de kabouterhuisjes van Rien Poortvliet gebleven zijn. Chris en Hennie laten het zien in hun film Drukte in de Elzen.


Achterhoek 2020 van Ben Mars


Dèja vu gevoel een film van Jaap Huisman.


Allemaal de Explicateur gelezen van december 2020, NATUURLIJK, en dan met name het stuk tekst van Cor Vermeulen. Cor stuurde me naar aanleiding van dit artikel de films op. Autumn Leaves ondersteunt door muziek gezongen door Eva Cassidy een zangeres met een geweldige stem maar jammer genoeg te vroeg overleden.
Op verzoek van Cor twee films/video’s met hetzelfde onderwerp, maak een filmische analyse van beide, daarom wil hij graag de mening van anderen horen. Niet als een soort wedstrijd, want vergelijken gaat altijd mank. Maar de onderscheidende aanpak, het verschil in interpretatie (beeld- en muziekuitvoering), opvattingen en de boodschap van de maker. Je mag dit onderaan bij de commentaren toevoegen maar mooier is het als je het samenvat en opstuurt naar Jan Smeets.
Dus kom op doe je best en maak gewoon een verslag, dit is ook een mooi leer moment. Persoonlijke meningen daarnaast zijn ook welkom.

Een persoonlijke noot; Jan Smeets
Ergens, denk 2009, stond ik weereens in de file op de A20 net na het Kleinpolderplein. Je staat stil en het enige wat je kan doen is radio luisteren. Ik luisterde dan meestal naar een programma waar BN’ers in kwamen en die konden dan hun muziek keuzes laten horen. Die dag was Jim Bakkum aanwezig, hij was net naar Amerika geweest en had daar wat cd’s meegenomen welke hij liet horen. Gelukkig schoot de file niet op dus muziek luisteren. Jim Bakkum had enkele cd’s van Eva Cassidy mee genomen een onbekende artiest toen bij ons. Inmiddels was de file ter hoogte van het Franciscus Gasthuis aangekomen en ik dacht dit schiet toch niet op ff naar Correct, zoeken zoeken daar in die bakken en tenslotte maar gevraagd. Nog nooit van gehoord, maar vanaf die dag ben ik een grote fan van haar geworden. Zij zong altijd covers en haar belangrijkste muzikale invloeden kwamen uit de genres jazz, blues, folk, gospel en pop. Waarom covers ze vond zich niet goed genoeg om eigen nummers te zingen. 2009 = 1996 toen was al 13 overleden.


Joke de Graaf stuurde me de volgende tekst toe welke hoort bij haar film ‘Te ver gezocht’.
Deze oude themafilm werd in 1999 door haar gemaakt en was goed voor de eerste prijs. Het onderwerp was toen Dieren. Mogelijk maakt het jullie enthousiast om voor het komende themafestival te gaan filmen.


Zandsculpturen in Garderen een film van Ben Mars.
De titel zegt al voldoende, zandsculpturen een mooi onderwerp voor een filmisch verslag van te maken.


Henk Nieboer vond nog de tijd om twee films aan te leveren.
“On the move in het Gorcumse museum” – weer een typerende productie van Henk vanuit een museum.

Met de film “Het hoge noorden van Friesland” neemt hij ons mee voor een leerzame tocht door een aantal Friese plaatsen.


“Dynamische Cameravoering” van Ruud Meyer. Een video compilatie van de filmavond over, zoals de titel al aangeeft dynamische cameravoering, door Johan van den Adel.
De diverse interessante beelden laten de diverse shots zien binnen dit bereik.
Kijk en misschien zie je je zelf voorbij komen.


Beelden van Jan Smeets is een oefenmontage met HD als 4K beelden. Het geheel is verwerkt in een ProRess preset/instelling. De muziek is opgebouwd uit twee delen het eerste is samengesteld vanuit een opbouw met samples het tweede deel is afkomstig van de nieuwe muziek omgeving welke is ingebouwd in de laatste versie van Adobe Premiere Pro CC.


Ierland van Leen Vos

Een bus rondreis in Ierland, een al wat oudere film van Leen.


Kikker en Rups van Ben Kleinjan. Een korte film over een survival in zijn tuin.
Als de verveling toeslaat wordt je tuin ineens een wildernis!!!
Hier een resultaat van mijn 8 uur durende klopjacht.


Deze week een film van Henk Nieboer. Met ‘Lemmer en het gemaal’ laat Henk ons wat beelden zien van het mooiste dorp van Friesland. Lemmer is een oud vissersdorp aan het IJsselmeer. Heel bekend in de regio is het Woudagemaal. Het is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd. Bij veel neerslag in Friesland wordt het nog in werking gesteld. 


Ben van der Stigchel was zijn bestanden aan het opruimen en kwam het volgende tegen. In 2012, we zaten toen nog in het oude buurthuis “De Stoof” daar had Leen Vos een filmwedstrijd georganiseerd bij de Brandweer in Zwijndrecht. Het was Ben zijn eerste keer dat hij aan een wedstrijd meedeed.
Er zijn toen een paar leden gaan filmen maar van een wedstrijd is het nooit gekomen. Zelf de bekers die Leen had gekocht? zijn nooit uitgereikt. Deze film is dan ook nooit bij de SGD vertoont. Dus we hebben een uitgestelde PREMIERE.


Koninklijk Paleis Amsterdam 2020, een film van Henk Nieboer, een film zoals de titel aangeeft


Stank voor dank…. een film van Ben Kleinjan, een film gebaseerd op het gezegde


6 Comments on “Films van Leden

 1. Zou het wat zijn om deze films, bij gelegenheid, ook op het grote doek van de club te vertonen?
  Altijd leuk voor de makers en het geeft toch een ander gevoel dan het scherm van de pc.

 2. Zodra we van start gaan staat dit zeker op de rol maar dan ook alle films welke we gedurende deze periode op de website hebben gezet. Dus de eerste avonden een hoop films kijken maak alvast maar wat analyserapporten.

 3. Autumn Leaves – Cor Vermeulen/YT Party,
  Verzoek om analyse. Wel, kort samengevat is mijn mening dat de YT-Party een filmverhaal heeft gemaakt waarin de bewegingen in de natuur zijn gebruikt voor de interpretatie van de song. De continuïteit van kleur en mixture van singer/instrument ondersteunen de “flow” van de “Falling Leaves” en accentueren het gemis van leven in de omgeving. Terwijl de beelden van Cor meer een diavoorstelling is, die door een “sentimental sound track” wordt ondersteund. Zo mist ik bij Cor een sterke kadrering, die bij toeval door de aanwezige elementen is samengesteld en niet als onderdeel van het te maken verhaal zijn geselecteerd of samengebracht. De keuze bij YT-Party van het lege rustbankje en het stille water met daarop de vallende bladeren is beter beter gekozen dan de grijze reiger en de rustende bladeren op het water.
  Ongetwijfeld zullen andere analyses weer een ander gevoel uiten, maar dat is nu het mooie van films kijken. Omdat bij het analyse verzoek geen specifieke criteria zijn gevraagd (snijpunten/kleur/focus/mix) heb ik het slechts algemeen zonder voorbereiding bekeken. Leuk idee trouwens.

 4. Verzoek om filmanalyse
  We zien twee films welke beide muzikaal ondersteunt worden met zang van Eva Cassidy, een akoestische begeleiding en de ander symfonisch. Een keuze maken tussen beide zal altijd op persoonlijke smaak gaan.
  Twee films de symfonische met A en de akoestische met B.
  De A film heeft een dynamisch filmverhaal en beelden waarin de bewegingen de natuurlijke inhoud ondersteunen. De continuïteit ondersteund dat wat de beelden laten zien.
  Film B is het gemis van het dynamisch filmen waardoor het meer op een diashow lijkt.
  Film A is geproduceerd in 2018 en B in 2015 tussen deze drie jaar ligt een verandering in de digitale techniek en ook hoe we een film maken.
  Ook kan je de vraag stellen word hier een ode gebracht aan de zangeres of heeft het betrekking op het jaargetijde, in ieder geval film A wel want deze is geproduceerd door de Cassidy familie.

 5. Tja, wat kun je nog verder toevoegen aan de analyse van die Jan Smeets m.b.t. de twee vallende bladeren films met Eva Cassidy. Film A doet meer recht aan de titel. Hierin vallen (veel) meer bladeren in evenzoveel verschillende scènes dan in film B. Film B is statischer. Ook beperkt film B zich meer tot opname onder dezelfde lichtomstandigheden, daar waar film A wat dynamischer is door tegenlichtopnamen te combineren met beweging.

 6. Te ver gezocht.
  Bij het zien van de opnames voor de Union Buildings in Pretoria kreeg ik weer het Déja Vu Gevoel.
  Bij de opnames in de bush van de diverse dieren sprak me vooral aan de woorden van Joke : “…….. kilometeres opnemen en later kijken hoe in elkaar te passen …” . Bij nabesprekingen over films hoorde ik op de clubavonden regelmatig wat anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*