RTV Dordt

RTV Dordrecht

Uitzendschema SGD films 2018 op RTV Dordrecht

Dit jaar is er weer een aantal SGD films beschikbaar voor uitzending via de lokale tv zender RTV Dordrecht. Het betreft films die heel verschillend van aard zijn. Een enkele keer een speelfilm, maar veelal documentaires of reportages. Deze films worden door RTV Dordrecht uitgezonden op de eerste dinsdag van de maand vanaf 18:00 uur tot woensdag12:00 uur . Verder de zondag erop volgend van 12.00 tot 18.00 uur.

Hieronder vindt u een overzicht van het eerstvolgende uitzend data.

2 – 7 oktober Aert Schouman, een koninklijke schilder –  Henk Nieboer

Van deze Dordtse schilder uit de 17e eeuw werd in het Dordrechts Museum een tentoonstelling gehouden. Henk Nieboer maakte er een film van. Bij onze Werkgroep Film werd hij voor het eerst vertoond. We lezen hierover in de Explicateur: “Henk Nieboer is uiteraard weer op de culturele toer geweest. We zien Aert Schouman, een koninklijke schilder. De film laat de tentoonstelling in het Dordrechts museum zien. Zoals we van Henk gewend zijn, krijgen we een mooi beeld van de tentoonstelling zonder dat het een diapresentatie wordt.

6 – 11 november – Ode aan de natuur –  Ineke Vastenhoud

Op 5 december 2017 werd op de avond van de Werkgroep Film ruimte gemaakt voor natuurfilms. Deze film was er een van. Onze verslaggever Albert van der Veen schrijft hierover: “De volgende film is een verrassende Ode aan de natuur van Ineke Vastenhoud. Beelden zijn gemonteerd op het ritme en op de tekst van een lied. Het is een heel gepuzzel geweest om alle beelden, gemaakt tijdens fietstochten bij elkaar te zoeken. Vele reacties in de trant van “Hier worden we blij van”. Ook knap, dat de kleuren van de beelden stabiel zijn gebleven ondanks de vele verschillende opnamedagen.”

Eerder vertoond :

4 – 9 september :  Sevilla –  een film van Ineke Vastenhoud

Ineke Vastenhoud leidt ons enthousiast door de stad Sevilla. In de Explicateur lezen we: “De film begint met een opname van de botanische tuin, die 90 jaar geleden werd aangelegd. Niet vergeten worden het oude historische centrum en de kathedraal, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Op de plek, waar nu de kathedraal staat stond vroeger een moskee. Ook wordt aandacht besteed aan de vele keramische kunststukken, die de stad rijk is.”

7 -12 augustus :  De Verbeke Foundation –  een film van Henk Nieboer

Met kunstliefhebber Henk Nieboer bezoeken we De Verbeke Foundation in de Oost-Vlaamse gemeente Kemzeke. Bij vertoning op de club slaat de film aan, want velen vragen naar het adres.  Er zit een heel goede balans tussen muziek en geluid, zodat zelfs onze gehoorgestoorden de tekst goed kunnen volgen.

3 en 8 juli:  Ik houd van Holland – Gérard Wagemakers

Gérard Wagemakers liet ons bij het Vakantiefilmfestival van 14 maart zien, dat Nederland veel te bieden heeft voor vakantiegangers. Na wat flitsende opnamen van bekende bestemmingen in het buitenland zagen we hele bekende en minder bekende plekjes in ons eigen land. De kijker kreeg zin in een vakantie in eigen land en beloonde Gérard met een eerste prijs.

5 – 10 juni  : Vaartocht met de Pieter Boele  een film van Gérard Wagemakers.

Deze film van Gérard Wagemakers won een derde prijs in de B-categorie van de jaarwedstrijd in 2011. Gérard was deze avond koploper in het behalen van prijzen. Hij deed mee met vier films en ging maar liefst met 3 prijzen naar huis. Over de nabespreking lezen we het volgende in de Explicateur: “De film begint met een beschrijving van de historische levensloop van het schip en hoe het bij zijn huidige eigenaar is gekomen. Vervolgens laat het een tocht zien, die hiermee naar Rotterdam is gemaakt. Diverse scènes over de te volgen waterweg, alsmede de aankomst in Rotterdam worden aan de kijker getoond. Over het verhaal en camerawerk hadden de aanwezigen geen aanmerkingen. Een bijzonder compliment werd gegeven aan de leuke doorkijkjes, die hier en daar te zien zijn. Het geluid is niet overal goed uit de verf gekomen. De voice-over geeft veel informatie. Er zijn rustige shots genomen.

1- 6 mei : Kuieren door Dordt – een film van Ben van der Stigchel en Wim Heijligers

Deze film van Ben van der Stigchel en Wim Heijligers behaalde op de jaarwedstrijd van 2018 de tweede prijs. In het juryrapport staat: “Fraaie composities en doorkijkjes van de stad met veel shots van de historische panden, ornamenten en standbeeld.”
De rol van de cameraman in beeld wordt door geen van de drie juryleden begrepen. De voice-over vindt men goed, maar wel met een overdaad aan tekst.

5 mei : SGD film – Vier zonen van Dordrecht – Otto Dicke 

In het kader van het jaar van de vier zonen van Dordrecht werd door een groep SGD-ers deze film gemaakt. Met een lange voorbereiding is de film eindelijk klaar voor vertoning. De film werd op de club goed ontvangen en ook van daarbuiten kregen we complimenten. De film zal in de loop van het jaar nog bij diverse activiteiten te zien zijn.

3 – 8 april Wonen waar nog ruimte is  – een film van Leen Vos

Leen Vos had al jaren geleden een film gemaakt op dit lied van Gerard Cox. Hij vond dat het tijd werd om dat nog een keer te deon, maar dan met de blik van nu en beelden van nu. Op de club zagen we de film voor het eerst op de jaarwedstrijd van 12 december 2017. De jury schreef over de film: “Vlot gemonteerde film. Kort maar krachtig.” Alle drie de juryleden vonden wel, dat de film niet geheel op de muziek gemonteerd was. Diverse clubleden keken daar anders tegen aan. Maar iedereen vond het een leuke film om te zien.

6 – 11 maart  – Thaise markten – een film van Ruud Meyer

Dat je ook met een montage van eigen archiefmateriaal een prijs in de wacht kunt slepen, bewijst Ruud Meyer. Ruud maakte de film voor het Themafestival De markt van 2017. Ruud Meyer bezoekt meerdere markten, maar alle drie bevinden zich in Thailand en de film heet dan ook Thaise markten. Het deels opbreken van de markt, omdat er een trein doorheen komt razen, krijgt de lachers op de hand.

6 en 11 februari – Hier op dit eiland – Jan Smeets en Henk Berendsen
Naar een idee van Til van Dijk† zijn Jan Smeets en Henk Berendsen aan het filmen geslagen. Op de jaarwedstrijd van 2017 konden we genieten van deze film. We zien oude en nieuwe beelden uit de omgeving van Dordrecht en de voice-over geeft veel informatie. De jury vond de film goed voor een derde prijs in de A-groep.

2 en 7 januari 2018 – Hollandse Winters – een film van Ben Prent
Ben Prent maakte deze film voor het Themafestival van 2012. Het thema was Jaargetijde(n). De film geeft een goed beeld van echte ouderwetse Hollandse winters, zoals we ze bijna niet meer meemaken. Gelukkig heeft Ben een flink filmarchief, waaruit hij kon putten. Van de 19 ingezonden films vond de zaal deze film goed voor een tweede prijs.

5 december 2017- Kamer 302 – SGD-groep
Ineke Vastenhoud, Annemarie Visser, Ria Wemelsfelder en Jaap den Boer maakten deze speelfilm naar een idee van Ineke. Om spelers te vinden binnen de club was geen probleem. Om in het ziekenhuis te mogen filmen werd alle medewerking verleend. De film deed mee met de jaarwedstrijd van 2012 en hij werd zowel door de zaal als door de vakjury uitstekend ontvangen. De jury vond de film goed voor de 1e
prijs en ook voor de zaalprijs behaalden ze een duidelijke meerderheid.

7 – 12 november  2017- Herfst – een film van Ruud Meyer
Om alle leden te inspireren tot filmen worden regelmatig opdrachten met een onderwerp aangereikt. Vanuit de Werkgroep Film werd in 2015 opgeroepen om een film over de herfst te maken. Het is een onderwerp, waarbij zowel een beginnende als gevorderde filmer iets mee kan. Het leverde zeer verschillende producten op, wel vaak met dezelfde titel. Ook Ruud Meyer maakte een film met de titel Herfst.
In de Explicateur lezen we: “Ruud Meyer zwamt in zijn herfstfilm druk over zwammen en paddestoelen. Dat de film wordt gewaardeerd, blijkt zeker ook uit de reactie, dat deze film vast niet in de opgegeven tijd tot stand is gekomen. Een weekendje uit met mooi weer is voldoende om de beelden te schieten, aldus de maker.”

3 – 8 oktober 2017 – Bric à brac de Provence – een film van Arie Bezemer
Kijk je in het woordenboek naar de vertaling van Bric à brac, dan zie je staan: oude rommel, tweedehands dingen, samenraapsel van oude dingen. Arie Bezemer laat in zijn film inderdaad een samenraapsel van vakantiebeelden uit de Provence zien. De lezer kan er echter vanuit gaan, dat de film desondanks geen rommel is, maar het bekijken waard. Hij gebruikte in de film een neushoorn als verbindende factor. De film werd bij de SGD voor het eerst vertoond op de Vakantiefilmwedstrijd van 4 maart 1997, waar hij een tweede prijs won.
In ons clubblad de Explicateur lazen we: “De film van Arie Bezemer kwam maar net een enkel puntje te kort om de winnaar van de eerste plaats te verdrijven. Ook hij had met zijn neushoorn iets bedacht om zijn film van de grauwe massa te onderscheiden.”
Arie overleed in 2009

5 – 9 september 2017 – Genaaid – SGD groep
Jaarlijks worden bij de SGD korte verzonnen verhaaltjes verfilmd. Deze komen uit de hoed van Jan de Graaf. Op 6 juni 2016 zagen we de resultaten, waaronder deze film van de SGD-groep o.l.v. Ria Wemelsfelder. Het aangeboden verhaal gaf wat problemen betreffende de locatie Met vereende krachten werd het omgebouwd tot een wel aanvaardbare versie. Dat werd Genaaid en zo voelde Annemarie Visser zich dan ook in de film. Met de jaarwedstrijd in december 2016 verdienden zij volgens de vakjury de derde prijs.

1 – 6 augustus 2017 – Lied van de zee – Ben van der Stigchel 
Voor het SGD-Vakantiefilmfestival van 14 maart 2017 ging Ben van der Stigchel aan de slag met dit lied van Rob de Klerk. De opnamen haalde Ben uit zijn filmarchief en deze werden gemaakt bij diverse uitstapjes. De beelden volgen de tekst.

4 – 9 juli 2017 – Canicross – Ben van der Stigchel 
Voor het Themafestival op 4 oktober 2016 moest een film over Hobby gemaakt worden. Ben van der Stigchel filmde hiervoor zijn zoon in actie met Canicross.
Canicross is een sport, waarbij renner en hond met een touwtje aan elkaar gekoppeld zijn. De sport is in Canada ontstaan uit de training voor sleehonden, als er geen sneeuw ligt. De film is niet nabesproken, dus inhoudelijk is er niets over terug te vinden. Een leuke film om te zien, met een aparte sport, die ook je hobby kan zijn.

6 – 11 juni 2017 – Mijn Delft – Ben Kleinjan
Op een lied van Kees Balm zien we beelden van Delft in deze film van Ben Kleinjan. Het heeft lang geduurd eer de film af was. De eerste opnamen waren bij zonnig weer, dus dit wilde Ben aanhouden. Het kostte vele koppen koffie op de terrasjes in afwachting van die zon. Het uitzoeken van de plekken, die op de tekst van het lied sloegen, was minder moeilijk, omdat ze de plaats goed kennen. De film dateert van voor de SGD-tijd van Ben. Wij zagen deze film voor het eerst op 21 februari 2017.

2 – 7 mei 2017 – Lidice – een film van Ineke Vastenhoud
De film werd voor het eerst vertoond op het SGD-Vakantiefilmfestival van 2014. De zaal kende de film de tweede prijs toe. Op de SGD-Jaarwedstrijd werd de film beoordeeld door een vakjury. Deze vonden het de beste film en dus goed voor de eerste prijs. In de juryrapporten lees je het woord kippenvel en indrukwekkend. Het camerawerk werd niet super, maar wel OK gevonden. “Het verhaal en de verteltechniek dragen deze schitterende reportage”, aldus een van de juryleden.

4 – 9 april 2017- Lente in Nederland – Ria Wemelsfelder
De film is een deel van de vier minuten durende film Lente en zomer in Nederland, die Ria Wemelsfelder maakte voor het Themafestival Jaargetijde(n) op 9 oktober 2012. Ria had eigenlijk een vierluik met alle jaargetijden gemaakt, maar dit gesplitst i.v.m. maximum toegestane tijd per film. Bij de nabespreking kwam naar voren, dat goed gekozen muziek de mooie beelden ondersteunt, maar ook dat de film wat korter kan. Het aantal zwanen zou ook verminderd kunnen worden.

8 en 12 maart 2017 – Glaskoorts in Dordrecht – Henk Nieboer
Deze film was de inzending van Henk Nieboer voor het Themafestival Hobby op 4 oktober 2016. In de Explicateur lezen we: “We zien glas in alle soorten en maten via de tentoonstelling GlassFever. We beginnen in het Dordrechts museum en zien daarna nog veel glaskunstwerken in andere locaties. De zaal vindt het een tweede prijs waard.” Bij de nabespreking vroeg men zich wel af, of dit hobby of beroep was. Het doet aan de film niets af, daar kijk je graag naar.

 7 en 12 februari 2017 – Compilatie van eenminuutfilms
De meeste filmclubs kennen het fenomeen de eenminuutfilm. Binnen een minuut wordt een volledig filmverhaal neergezet. Als SGD reiken we voor de eenminuutfilm met de meeste punten bij onze wedstrijden/festivals de eenminuutwisselbeker uit.
Als er slechts een film is, dan dient de film tenminste 50% van het mogelijk aantal punten te krijgen.

We zien:
1. Waar gebeurd! van Bob Wemmers, Jaarwedstrijd 8-12-2012
2. Sprakeloos van Chris Schepers, Jaarwedstrijd 14-12-2013
3. Tegenwind van Annemarie Visser, Vakantiefilmfestival 18-3-2008
4. De Wandeling van Henk Nieboer en Aart Versendaal, Jaarwedstrijd 17-12-2016
5. Bijdehandje van Leen Vos, Themafestival 9-10-2012
6. Zwervers in Dordrecht van Annemarie Visser, Jaarwedstrijd 17-12-2016
7. Muziekkeuze van Hans Vos, Themafestival Muziek 23-10-2007

Bijna alle films waren goed voor de wisselbeker. Bij de jaarwedstrijd van 2016 waren er twee eenminuutfilms. Hierbij moest film 4 het afleggen tegen film 6. Beide makers van film 4 speelden een rol in film 6, zodat er toch nog een beetje van de glans op hen afstraalde.
Op het Themafestival eindigden er twee eenminuutfilms met een gelijk aantal punten. Film no. 5 was een van die prijswinnaars.

3 en 8 januari 2017 – Winter in Nederland – een film van Ria Wemelsfelder
Op het Themafestival De Jaargetijden van 9 oktober 2012 zagen we van Ria Wemelsfelder vier jaargetijden, opgesplitst in twee films. Het waren de films Lente en Zomer in Nederland en Herfst en Winter in Nederland. Voor de uitzending van RTV Dordrecht is er opnieuw een opsplitsing gemaakt. Uitgezonden wordt het deel over de Winter.