RTV Dordt

RTV Dordrecht

Uitzendschema SGD films 2019 op RTV Dordrecht

Dit jaar is er weer een aantal SGD films beschikbaar voor uitzending via de lokale tv zender RTV Dordrecht. Het betreft films die heel verschillend van aard zijn. Een enkele keer een speelfilm, maar veelal documentaires of reportages. Deze films worden door RTV Dordrecht uitgezonden op de eerste dinsdag van de maand vanaf 18:00 uur tot woensdag 12:00 uur . Verder de zondag erop volgend van  18.00 uur tot maandag 18.00 uur.

Hieronder vindt u een overzicht van de uitzend data voor het eerste halfjaar.

1 – 6 januari  –  Het leven in een Turks dorp  –  Cees le Bruin  (2002  –  29 min.)

In 2001 kreeg SGD-er Cees le Bruin† de gelegenheid om met het Dordts archief mee te gaan naar Turkije voor het project ‘Generaties later’. Het heeft te maken met de vele Turken uit Dordrecht, die uit de streek Kayseri afkomstig zijn en speciaal het dorpje Kayapinar. Als je internet opgaat en je zoekt op Turkije – Dordts archief, dan kun je hier nog veel over vinden. De film van 45 minuten heeft ook in Kunstmin gedraaid. In ons archief is een verkorte versie van 29 minuten aanwezig en in onze Explicateur van juni 2001 beschrijft Cees zijn belevenissen.

5 – 10 februari  – Schipper  – Albert van der Veen  – (2018  –  4.59 min.)

Op 2 oktober werd het jaarlijkse SGD-Themafestival gehouden. Dit keer moest de film iets met Vervoer te maken hebben. Over deze film, die de eerste prijs behaalde, schreef verslaggever Ben Mars in de Explicateur: “Albert van der Veen gaf op een zeer humoristische wijze een film weer over de bewegingen van een pontveer, die aan het eind van het verhaal zonk. Een en ander was gekoppeld aan het lied “Heen en weer” van drs P. Albert is er in geslaagd om een goede koppeling te maken tussen dit lied en de film.” Wil je nog iets meekrijgen van zijn eigen belevenissen bij het maken van de film, kijk dan op blz. 4 van de Explicateur van november 2018.

5 – 10 maart  – Hollandse momenten –  Ben van der Stigchel  (2015   6.45 min.)

De film werd gemaakt voor het Themafestival Ik hou van Holland in 2015. De zaal vond de film de derde prijs waard. In de Explicateur laat Joke de Graaf ons weten: “ Bij Hollandse momenten van Ben van der Stigchel zien we letterlijk en figuurlijk alles door elkaar heen over typisch Hollandse zaken. We beginnen in zwart-wit met ook hier het lied van “Ik hou van Holland”, dit keer een oudere versie, volgens mij gezongen door Joseph Schmidt. Vanuit deze nostalgie gaan we over naar flitsende modern gemonteerde beelden. ….”

2 – 7 april  – Er was eens een populier –  Henk Nieboer en Aart Versendaal  (2015   3.44 min.)

Er was eens een populier De film werd aangeboden ter bespreking op de avond van de Werkgroep Film van 27 oktober.  Henk en Aart hebben vlak bij huis opnamen gemaakt van het rooien van de laatste populier in de Dillenburgstraat. Er werd daarbij gebruik gemaakt van tamelijk geavanceerde zaagmachines. Langzaam werd de grote boom steeds kleiner gemaakt. Er was flink wat actie te zien. De film werd positief ontvangen. De balans tussen voice-over en achtergrondmuziek zou iets verbeterd kunnen worden.”

7 – 9/10 mei  –  Beton in de Polder  – Ben van der Stigchel    (2018 –  9.12 min.)

Deze film van Ben van der Stigchel werd aangeboden op de jaarwedstrijd van 15 december 2018. De film laat de kazematten, c.q. bunkers zien in Dordrecht en omgeving. Het oordeel van de jury is goed, al vindt men de prima montage met een uitstekende voice-over wat aan de trage kant. Hier en daar stoort het livegeluid.

4 en 9/10 juni – Plantaardig –  Ruud Meyer

Een opdracht betreffende cameravoering, waarbij meteen een nieuwe camera uitgeprobeerd kon worden, gaf aanleiding tot deze film van Ruud Meyer. Op de jaarwedstrijd van 15 december werd hij voor het eerst aan het publiek getoond. “Alleen nog even de stem van David Attenborough lenen en je kijkt naar een natuurfilm van de BBC.” Het verbaasde niemand, dat de film de eerste prijs en de zaalprijs kreeg.

2 – 8/9 juli  – Florence  – Aart Versendaal

Aart Versendaal heeft de film aangeboden voor het Vakantifilmfestival van 19 maart 2019. Hij behaalde de eerste prijs. In de Explicateur schrijft Ben Mars: “Florence is een prachtige stad en een dankbaar object om te filmen. Hiervan heeft Aart dankbaar gebruik gemaakt. In deze film krijgen we opnamen te zien van onder andere de beroemde Dom, het Baptisterium de Ponte Vecchio en ga zo maar door.
Uitvoerig werd stilgestaan bij de geschiedenis en voornaamste kenmerken. Opvallend zijn de verfilmingen van het detail. Ik denk hierbij aan de deuren van het Baptisterium, die rijkelijk van Bijbelse voorstellingen zijn voorzien. Tenslotte een beeld van de rivier de Arno, die dwars door de stad stroomt.”

6 en 11/12 augustus – Curaçao – Henk Nieboer
Globetrotter Henk Nieboer behaalde bij het Vakantiefilmfestival van 19 maart 2019 de derde prijs. In de Explicateur schrijft Ben Mars: “Henk geeft een levendige beschrijving van de belangrijkste aspecten van dit eiland. Uitvoerig worden wij op de hoogte gesteld van haar geschiedenis en cultuur. Bovendien krijgen we een goede indruk van haar landschappelijk- en stedelijk schoon. Tenslotte laat de film de mooie noordkust zien, die uitmunt door haar grillige rotspartijen en wijde baaien.”

3 en 8/9 september – Sint Petersburg – Leen Vos
Op het Vakantiefilmfestival van 19 maart 2019 kon Leen Vos de tweede prijs in ontvangst nemen. In de Explicateur schrijft Ben Mars: “Leen en Tineke hebben afgelopen zomer een cruise gemaakt met als hoogtepunt een bezoek aan de stad St. Petersburg. Via haar buitenwijken, die nog uit de Sovjetperiode stammen en opvallen door haar smakeloze betonmassa’s komen we in het centrum. Als hoogtepunt besteedt de film aandacht aan het nationaal museum Hermitage, waarin tienduizenden kunstwerken vallen te bewonderen.”

Eerder vertoond :

6 – 11 november – Ode aan de natuur –  Ineke Vastenhoud

Op 5 december 2017 werd op de avond van de Werkgroep Film ruimte gemaakt voor natuurfilms. Deze film was er een van. Onze verslaggever Albert van der Veen schrijft hierover: “De volgende film is een verrassende Ode aan de natuur van Ineke Vastenhoud. Beelden zijn gemonteerd op het ritme en op de tekst van een lied. Het is een heel gepuzzel geweest om alle beelden, gemaakt tijdens fietstochten bij elkaar te zoeken. Vele reacties in de trant van “Hier worden we blij van”. Ook knap, dat de kleuren van de beelden stabiel zijn gebleven ondanks de vele verschillende opnamedagen.”

2 – 7 oktober Aert Schouman, een koninklijke schilder –  Henk Nieboer

Van deze Dordtse schilder uit de 17e eeuw werd in het Dordrechts Museum een tentoonstelling gehouden. Henk Nieboer maakte er een film van. Bij onze Werkgroep Film werd hij voor het eerst vertoond. We lezen hierover in de Explicateur: “Henk Nieboer is uiteraard weer op de culturele toer geweest. We zien Aert Schouman, een koninklijke schilder. De film laat de tentoonstelling in het Dordrechts museum zien. Zoals we van Henk gewend zijn, krijgen we een mooi beeld van de tentoonstelling zonder dat het een diapresentatie wordt.

4 – 9 september :  Sevilla –  een film van Ineke Vastenhoud

Ineke Vastenhoud leidt ons enthousiast door de stad Sevilla. In de Explicateur lezen we: “De film begint met een opname van de botanische tuin, die 90 jaar geleden werd aangelegd. Niet vergeten worden het oude historische centrum en de kathedraal, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Op de plek, waar nu de kathedraal staat stond vroeger een moskee. Ook wordt aandacht besteed aan de vele keramische kunststukken, die de stad rijk is.”

7 -12 augustus :  De Verbeke Foundation –  een film van Henk Nieboer

Met kunstliefhebber Henk Nieboer bezoeken we De Verbeke Foundation in de Oost-Vlaamse gemeente Kemzeke. Bij vertoning op de club slaat de film aan, want velen vragen naar het adres.  Er zit een heel goede balans tussen muziek en geluid, zodat zelfs onze gehoorgestoorden de tekst goed kunnen volgen.

3 en 8 juli:  Ik houd van Holland – Gérard Wagemakers

Gérard Wagemakers liet ons bij het Vakantiefilmfestival van 14 maart zien, dat Nederland veel te bieden heeft voor vakantiegangers. Na wat flitsende opnamen van bekende bestemmingen in het buitenland zagen we hele bekende en minder bekende plekjes in ons eigen land. De kijker kreeg zin in een vakantie in eigen land en beloonde Gérard met een eerste prijs.

5 – 10 juni  : Vaartocht met de Pieter Boele  een film van Gérard Wagemakers.

Deze film van Gérard Wagemakers won een derde prijs in de B-categorie van de jaarwedstrijd in 2011. Gérard was deze avond koploper in het behalen van prijzen. Hij deed mee met vier films en ging maar liefst met 3 prijzen naar huis. Over de nabespreking lezen we het volgende in de Explicateur: “De film begint met een beschrijving van de historische levensloop van het schip en hoe het bij zijn huidige eigenaar is gekomen. Vervolgens laat het een tocht zien, die hiermee naar Rotterdam is gemaakt. Diverse scènes over de te volgen waterweg, alsmede de aankomst in Rotterdam worden aan de kijker getoond. Over het verhaal en camerawerk hadden de aanwezigen geen aanmerkingen. Een bijzonder compliment werd gegeven aan de leuke doorkijkjes, die hier en daar te zien zijn. Het geluid is niet overal goed uit de verf gekomen. De voice-over geeft veel informatie. Er zijn rustige shots genomen.

1- 6 mei : Kuieren door Dordt – een film van Ben van der Stigchel en Wim Heijligers

Deze film van Ben van der Stigchel en Wim Heijligers behaalde op de jaarwedstrijd van 2018 de tweede prijs. In het juryrapport staat: “Fraaie composities en doorkijkjes van de stad met veel shots van de historische panden, ornamenten en standbeeld.”
De rol van de cameraman in beeld wordt door geen van de drie juryleden begrepen. De voice-over vindt men goed, maar wel met een overdaad aan tekst.

5 mei : SGD film – Vier zonen van Dordrecht – Otto Dicke 

In het kader van het jaar van de vier zonen van Dordrecht werd door een groep SGD-ers deze film gemaakt. Met een lange voorbereiding is de film eindelijk klaar voor vertoning. De film werd op de club goed ontvangen en ook van daarbuiten kregen we complimenten. De film zal in de loop van het jaar nog bij diverse activiteiten te zien zijn.