RTV Dordt

RTV Dordrecht

Uitzendschema SGD films 2018 op RTV Dordrecht

Dit jaar is er weer een aantal SGD films beschikbaar voor uitzending via de lokale tv zender RTV Dordrecht. Het betreft films die heel verschillend van aard zijn. Een enkele keer een speelfilm, maar veelal documentaires of reportages. Deze films worden door RTV Dordrecht uitgezonden op de eerste dinsdag van de maand vanaf 18:00 uur tot woensdag12:00 uur . Verder de zondag erop volgend van 12.00 tot 18.00 uur.

Hieronder vindt u een overzicht van het eerstvolgende uitzend data.

6 en 11 februari – Hier op dit eiland
Naar een idee van Til van Dijk† zijn Jan Smeets en Henk Berendsen aan het filmen geslagen. Op de jaarwedstrijd van 2017 konden we genieten van deze film. We zien oude en nieuwe beelden uit de omgeving van Dordrecht en de voice-over geeft veel informatie. De jury vond de film goed voor een derde prijs in de A-groep.

Eerder vertoond :

2 en 7 januari 2018 – Hollandse Winters – een film van Ben Prent
Ben Prent maakte deze film voor het Themafestival van 2012. Het thema was Jaargetijde(n). De film geeft een goed beeld van echte ouderwetse Hollandse winters, zoals we ze bijna niet meer meemaken. Gelukkig heeft Ben een flink filmarchief, waaruit hij kon putten. Van de 19 ingezonden films vond de zaal deze film goed voor een tweede prijs.

5 december 2017- Kamer 302 – SGD-groep
Ineke Vastenhoud, Annemarie Visser, Ria Wemelsfelder en Jaap den Boer maakten deze speelfilm naar een idee van Ineke. Om spelers te vinden binnen de club was geen probleem. Om in het ziekenhuis te mogen filmen werd alle medewerking verleend. De film deed mee met de jaarwedstrijd van 2012 en hij werd zowel door de zaal als door de vakjury uitstekend ontvangen. De jury vond de film goed voor de 1e
prijs en ook voor de zaalprijs behaalden ze een duidelijke meerderheid.

7 – 12 november  2017- Herfst – een film van Ruud Meyer
Om alle leden te inspireren tot filmen worden regelmatig opdrachten met een onderwerp aangereikt. Vanuit de Werkgroep Film werd in 2015 opgeroepen om een film over de herfst te maken. Het is een onderwerp, waarbij zowel een beginnende als gevorderde filmer iets mee kan. Het leverde zeer verschillende producten op, wel vaak met dezelfde titel. Ook Ruud Meyer maakte een film met de titel Herfst.
In de Explicateur lezen we: “Ruud Meyer zwamt in zijn herfstfilm druk over zwammen en paddestoelen. Dat de film wordt gewaardeerd, blijkt zeker ook uit de reactie, dat deze film vast niet in de opgegeven tijd tot stand is gekomen. Een weekendje uit met mooi weer is voldoende om de beelden te schieten, aldus de maker.”

3 – 8 oktober 2017 – Bric à brac de Provence – een film van Arie Bezemer
Kijk je in het woordenboek naar de vertaling van Bric à brac, dan zie je staan: oude rommel, tweedehands dingen, samenraapsel van oude dingen. Arie Bezemer laat in zijn film inderdaad een samenraapsel van vakantiebeelden uit de Provence zien. De lezer kan er echter vanuit gaan, dat de film desondanks geen rommel is, maar het bekijken waard. Hij gebruikte in de film een neushoorn als verbindende factor. De film werd bij de SGD voor het eerst vertoond op de Vakantiefilmwedstrijd van 4 maart 1997, waar hij een tweede prijs won.
In ons clubblad de Explicateur lazen we: “De film van Arie Bezemer kwam maar net een enkel puntje te kort om de winnaar van de eerste plaats te verdrijven. Ook hij had met zijn neushoorn iets bedacht om zijn film van de grauwe massa te onderscheiden.”
Arie overleed in 2009

5 – 9 september 2017 – Genaaid – SGD groep
Jaarlijks worden bij de SGD korte verzonnen verhaaltjes verfilmd. Deze komen uit de hoed van Jan de Graaf. Op 6 juni 2016 zagen we de resultaten, waaronder deze film van de SGD-groep o.l.v. Ria Wemelsfelder. Het aangeboden verhaal gaf wat problemen betreffende de locatie Met vereende krachten werd het omgebouwd tot een wel aanvaardbare versie. Dat werd Genaaid en zo voelde Annemarie Visser zich dan ook in de film. Met de jaarwedstrijd in december 2016 verdienden zij volgens de vakjury de derde prijs.

1 – 6 augustus 2017 – Lied van de zee – Ben van der Stigchel 
Voor het SGD-Vakantiefilmfestival van 14 maart 2017 ging Ben van der Stigchel aan de slag met dit lied van Rob de Klerk. De opnamen haalde Ben uit zijn filmarchief en deze werden gemaakt bij diverse uitstapjes. De beelden volgen de tekst.

4 – 9 juli 2017 – Canicross – Ben van der Stigchel 
Voor het Themafestival op 4 oktober 2016 moest een film over Hobby gemaakt worden. Ben van der Stigchel filmde hiervoor zijn zoon in actie met Canicross.
Canicross is een sport, waarbij renner en hond met een touwtje aan elkaar gekoppeld zijn. De sport is in Canada ontstaan uit de training voor sleehonden, als er geen sneeuw ligt. De film is niet nabesproken, dus inhoudelijk is er niets over terug te vinden. Een leuke film om te zien, met een aparte sport, die ook je hobby kan zijn.

6 – 11 juni 2017 – Mijn Delft – Ben Kleinjan
Op een lied van Kees Balm zien we beelden van Delft in deze film van Ben Kleinjan. Het heeft lang geduurd eer de film af was. De eerste opnamen waren bij zonnig weer, dus dit wilde Ben aanhouden. Het kostte vele koppen koffie op de terrasjes in afwachting van die zon. Het uitzoeken van de plekken, die op de tekst van het lied sloegen, was minder moeilijk, omdat ze de plaats goed kennen. De film dateert van voor de SGD-tijd van Ben. Wij zagen deze film voor het eerst op 21 februari 2017.

2 – 7 mei 2017 – Lidice – een film van Ineke Vastenhoud
De film werd voor het eerst vertoond op het SGD-Vakantiefilmfestival van 2014. De zaal kende de film de tweede prijs toe. Op de SGD-Jaarwedstrijd werd de film beoordeeld door een vakjury. Deze vonden het de beste film en dus goed voor de eerste prijs. In de juryrapporten lees je het woord kippenvel en indrukwekkend. Het camerawerk werd niet super, maar wel OK gevonden. “Het verhaal en de verteltechniek dragen deze schitterende reportage”, aldus een van de juryleden.

4 – 9 april 2017- Lente in Nederland – Ria Wemelsfelder
De film is een deel van de vier minuten durende film Lente en zomer in Nederland, die Ria Wemelsfelder maakte voor het Themafestival Jaargetijde(n) op 9 oktober 2012. Ria had eigenlijk een vierluik met alle jaargetijden gemaakt, maar dit gesplitst i.v.m. maximum toegestane tijd per film. Bij de nabespreking kwam naar voren, dat goed gekozen muziek de mooie beelden ondersteunt, maar ook dat de film wat korter kan. Het aantal zwanen zou ook verminderd kunnen worden.

8 en 12 maart 2017 – Glaskoorts in Dordrecht – Henk Nieboer
Deze film was de inzending van Henk Nieboer voor het Themafestival Hobby op 4 oktober 2016. In de Explicateur lezen we: “We zien glas in alle soorten en maten via de tentoonstelling GlassFever. We beginnen in het Dordrechts museum en zien daarna nog veel glaskunstwerken in andere locaties. De zaal vindt het een tweede prijs waard.” Bij de nabespreking vroeg men zich wel af, of dit hobby of beroep was. Het doet aan de film niets af, daar kijk je graag naar.

 7 en 12 februari 2017 – Compilatie van eenminuutfilms
De meeste filmclubs kennen het fenomeen de eenminuutfilm. Binnen een minuut wordt een volledig filmverhaal neergezet. Als SGD reiken we voor de eenminuutfilm met de meeste punten bij onze wedstrijden/festivals de eenminuutwisselbeker uit.
Als er slechts een film is, dan dient de film tenminste 50% van het mogelijk aantal punten te krijgen.

We zien:
1. Waar gebeurd! van Bob Wemmers, Jaarwedstrijd 8-12-2012
2. Sprakeloos van Chris Schepers, Jaarwedstrijd 14-12-2013
3. Tegenwind van Annemarie Visser, Vakantiefilmfestival 18-3-2008
4. De Wandeling van Henk Nieboer en Aart Versendaal, Jaarwedstrijd 17-12-2016
5. Bijdehandje van Leen Vos, Themafestival 9-10-2012
6. Zwervers in Dordrecht van Annemarie Visser, Jaarwedstrijd 17-12-2016
7. Muziekkeuze van Hans Vos, Themafestival Muziek 23-10-2007

Bijna alle films waren goed voor de wisselbeker. Bij de jaarwedstrijd van 2016 waren er twee eenminuutfilms. Hierbij moest film 4 het afleggen tegen film 6. Beide makers van film 4 speelden een rol in film 6, zodat er toch nog een beetje van de glans op hen afstraalde.
Op het Themafestival eindigden er twee eenminuutfilms met een gelijk aantal punten. Film no. 5 was een van die prijswinnaars.

3 en 8 januari 2017 – Winter in Nederland – een film van Ria Wemelsfelder
Op het Themafestival De Jaargetijden van 9 oktober 2012 zagen we van Ria Wemelsfelder vier jaargetijden, opgesplitst in twee films. Het waren de films Lente en Zomer in Nederland en Herfst en Winter in Nederland. Voor de uitzending van RTV Dordrecht is er opnieuw een opsplitsing gemaakt. Uitgezonden wordt het deel over de Winter.