Drones


Welke regels gelden voor het vliegen met een drone met een laag risico?

Vanaf 31 december 2020 gelden Europese regels als je met een drone vliegt. Welke regels gelden, hangt af van het risico op een ongeval tijdens de vlucht. Vluchten met een laag risico vallen in de open categorie.

Vluchten met een laag risico

  • de drone weegt (bij het opstijgen) maximaal 25 kg;
  • je vliegt tot maximaal 120 meter hoogte;
  • je vervoert geen gevaarlijke stoffen;
  • je laat niets uit de drone vallen;
  • je hebt altijd zicht op de drone. Dit heet de visual line of sight (VLOS).

Voldoet de vlucht niet aan 1 of meer van deze eisen? Dan is de dronevlucht geen vlucht met een laag risico.

Via diverse kanalen is informatie te verkrijgen de belangrijkste is de site van Rijkswaterstaat en Dronewatch.


Overzicht: deze drones beschikken al over een Cx-label

Vlieg je in de Open categorie? Vanaf 1-1-2024 moet je drone beschikken over een Cx-label, anders mag je er alleen nog mee vliegen in Open subcategorie A3, op ruime afstand van mensen, wegen, bebouwing en recreatiegebieden. Maar wat is eigenlijk de tussenstand? Welke drones beschikken op dit moment al over zo’n Cx-label? Je vindt het terug in dit overzicht.

Cx-label

Hoe zat het ook alweer met die Cx-labels? Even een opfrisser. Met de invoering van de Europese regelgeving voor drones werden er drie gebruikscategorieën voor drones geïntroduceerd: Open, Specific en Certified. De Open categorie is bedoeld voor lichtgewicht drones, waarbij er geen vergunning is vereist om te mogen vliegen. Registratie als operator en het behalen van een dronebewijs volstaat.

Binnen de Open categorie zijn er drie subcategorieën gedefinieerd: A1 (dichtbij of zelfs boven mensen), A2 (op enige afstand van mensen) en A3 (op grote afstand van mensen). Met welke subcategorie je te maken krijgt, hangt af van de drone waarmee je vliegt. Tot nu toe was het gewicht leidend, maar vanaf 1-1-2024 krijg je te maken met een systeem van certificaten. Welk Cx-label je drone heeft, bepaalt dan in welke subcategorie deze gebruikt mag worden.

Heeft je drone geen Cx-label? Dan mag je deze vanaf 1-1-2024 alleen nog maar gebruiken in Open subcategorie A3, en kun je er bij wijze van spreken alleen nog maar mee boven afgelegen weilanden vliegen. (Alleen drones die minder wegen dan 250 gram zijn hiervan uitgezonderd. Deze drones mogen ook na 1-1-2024 gebruikt blijven worden in subcategorie A1, zelfs als ze geen Cx-label hebben.)

Overzicht

Maar welke drones beschikken op het moment van schrijven (april 2023) over een Cx-label? En zo ja, om welk label gaat het dan? Dat vindt je in onderstaand overzicht. Staat jouw drone er niet bij? Dan is er nog een (kleine) kans dat de fabrikant van je drone nog met een zogenaamde ‘retrofit’ komt.

Heeft je drone geen Cx-label, en wil je deze toch bijvoorbeeld blijven gebruiken in de buurt van mensen, bijvoorbeeld omdat je werkzaamheden dat vereisen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een operationele autorisatie aan te vragen voor de Specific categorie. Door middel van een risicoanalyse (PDRA of SORA) zul je dan wel aannemelijk moeten maken dat je de beoogde vluchten veilig kunt uitvoeren met dat type drone. Drones met een C5 of C6-label tot slot kunnen in de Specific categorie op basis van een declaratie worden gebruikt.

LabelModelnaamFabrikantGeschikt voor
C0PixySnapOpen subcategorie A1
C1Mavic 3 & Mavic 3 CineMavic 3 ClassicDJIOpen subcategorie A1
C2eBee XAgEagleOpen subcategorie A2
C3Trinity F90+Quantum SystemsOpen subcategorie A3
C3Inspire 3DJIOpen subcategorie A3
C6UX11DelairSpecific categorie (STS 02)