Filmtechnieken – Audio


Audio en Video deel 1;
Filmen is een audiovisuele bezigheid immers het is een combinatie van beeld en geluid. Over het eerste deel, het beeld, worden er regelmatig onderwerpen gepresenteerd maar hoe zit het met geluid. Zonder geluid gaan we terug naar de stomme film. Ik ga hier geen uitweiding doen over de historie van film en geluid dat weten we inmiddels allemaal wel denk ik. Waar ik wel naar wil verwijzen is hoe belangrijk geluid bij film of video is. Geluid is een vak apart. Goed geluid bij een film wordt meestal niet opgemerkt slecht geluid maakt een film daarentegen onverteerbaar. Iemand die zich bezighoudt met voornamelijk het geluid bij een film of video zal dan ook moeten wennen aan het feit dat hij nooit in de spotlights zal komen te staan, maar moet leren genieten van de wetenschap dat hij met zijn geluid het publiek, zonder dat deze het door heeft, tot intense ervaringen of emoties kan voeren.
Verder lezen ….


Audio en Video deel 2;
Zonder microfoon geen geluid bij de video-opname. Daarom zit er altijd een interne microfoon in de camcorder bij de videofilmende fotocamera is dit minder het geval. Er is verschil tussen een interne en externe microfoon, er is sprake van een drietal elektrische constructies welke volgens een bepaalde geluidskarakteristiek opnemen.
In tegenstelling tot hetgeen menig beginnend filmmaker denkt is een cameramicrofoon allerminst digitaal. Het gaat om geluidsgolven die een bepaald oppervlak (doorgaans een membraantje) binnen de microfoon in trilling brengen. Deze trillingen zet een zogenaamde transducer om in elektrische stroompjes. En deze stroompjes gaan vervolgens naar het opnamedeel voor audio (= het geluid) binnen de camera. Aldaar vindt bewerking plaats tot analoge of digitale audiosignalen volgens het toegepaste videoformaat. Elk videoformaat heeft daarbij zijn eigen geluidsspecificaties en wijze van opslag en/of compressie.
Verder lezen ….


Audio en Video deel 3 – Multi-track
Vroeger, toen we SD hadden en de D het enige digitale was werden er projecten gemaakt waarin de audiomix in een enkele stereotrack prima ging. Eigenlijk wist je niet beter of je moest bijna een complete montagetafel ter beschikking hebben met meerdere bandrecorders, platenspelers welke via een mengpaneel het geluid leverde aan de projector waar het op een of twee ieniemienie geluidsspoor werd vastgelegd. Toen deden de oude rotten onder ons niet anders eerst het beeld en daarna ging je het geluid doen, kleur aanpassen was alleen weggelegd voor de echte pro’s. Gelukkig hebben we tegenwoordig in onze montagesoftware meerkanaals geluid ter beschikking waarmee de complete soundtrack van je project goed kunt bewerken en het geheel in een goede balans kunt plaatsen, en toch missen we in al die mooie software net dat ene daarom is multi-tracking zo belangrijk.
Verder lezen ….


De illusie van Volume
Je hebt een video gemaakt, dus je weet dat het meeste van wat we in films zien en horen, wordt geproduceerd in de postproductie. Maar hoe?
Hoe vangen ze een kristalheldere dialoog op in die lawaaierige omgeving? Hoe is het mogelijk om de klik van een tak zo duidelijk te horen? Eenvoudig. Het is een illusie. Geen illusie van de magiër van een goochelaar maar toch een illusie. Door een paar eenvoudige trucs en gimmicks toe te voegen aan je audio-vaardigheden, kun je je eigen illusies in een mum van tijd produceren.
Verder lezen …