De Keuzes voor RTV Dordrecht

We gaan hier de films plaatsen welke ook bij RTVD te zien zijn, zo kunnen leden welke niet in Dordrecht wonen toch de films zien.

SGD-films zijn maandelijks op RTV Dordrecht te zien.
De uitzendtijden zijn: eerste dinsdag van de maand na het journaal van 18.00 uur met herhalingen tot woensdag 18.00 uur en de daarop volgende zondag van 18.00 uur tot maandag 18.00 uur.

SGD-ers, die de uitzendingen niet kunnen ontvangen, kunnen vanaf het moment van uitzenden de films op het ledengedeelte van de website bekijken.


2/3 en 7/8 november – Kuieren door Dordt en Stralend Dordrecht

De film Kuieren door Dordrecht van Ben van der Stigchel en Wim Heijligers behaalde op de jaarwedstrijd van 2017 de tweede prijs. In het juryrapport staat: “Fraaie composities en doorkijkjes van de stad met veel shots van de historische panden, ornamenten en standbeeld.” De rol van de cameraman in beeld wordt door geen van de drie juryleden begrepen. De voice-over vindt men goed, maar wel met een overdaad aan tekst.
Ook in coronatijd valt er in Dordrecht nog wel wat te beleven zo laat Ineke Vastenhoud zien in Stralend Dordt. Zij ging erop uit, toen er een lichtjesfeest gegeven werd. Ze was er net op tijd bij, want door de drukte werd het na enkele avonden gestopt. Op zo’n avond film je zoveel mogelijk en daarna plak je de beelden aan elkaar. Het is een sfeervolle film geworden.


5 / 10 oktober; Compilatie Vakantie 2021

Texel 2019 en Fuerteventura
Beide films werden aangeboden voor het online vakantiefilmfestival van 2020. Al deze vakantiefilms werden in september 2021 op de club vertoond.
“Fuerteventura” van Aart Versendaal beschrijft een vakantie op een van de Canarische eilanden. Deze zien er onderling zeer verschillend uit. Fuerteventura is een eiland van vulkanische oorsprong. Het is een gebied, waarin rotspartijen worden afgewisseld door uitgestrekte vulkanische vlaktes. Door deze variatie maakt het geheel een bekoorlijke indruk, wat de film duidelijk naar voren brengt.”
en
“Texel” van Ria Wemelsfelder laat ons in haar film het eiland zien. Wij maken de reis met haar mee. We stappen op de boot, die ons naar het eiland brengt en verlaten haar weer om een bezoek te brengen aan de vele mooie punten, die het eiland rijk is.”7/12 september Compilatie september vakantie 2021
We zien eerst de film Granada van Chris Schepers. De film werd in 2019 op de club vertoond en bevat beelden van een vakantie, die al weer wat in het verleden ligt. In de Explicateur lezen we: “Je denkt Granada en verwacht dan weer een beetje het Alhambra te zien te krijgen, maar we blijven daarbuiten.
Chris neemt ons mee door de van oudsher Moorse wijk El Albaicin, welke bestaat uit een doolhof van vele smalle straatjes en pleintjes met witgekalkte huizen. Met een goede muziekkeuze en de voice-over van zijn Henny worden we door deze wijk geloosd. Chris is zich bewust, dat de film niet compleet en af is, hier wordt nog even op ingegaan.”
Vleugjes Vaucluse van Ruud Meyer draaide voor het eerst op het SGD-Vakantiefilmfestival. Ruud verdiende met zijn film de eerste prijs. Bij de nabespreking wordt duidelijk, dat men het unaniem eens is met die prijs. Men prijst de montage, het commentaar en de muziekkeuze. Er is veel actie in en er zijn veel close-ups gemaakt, zoals op de markt.
Rijst op Bali van Jaap den Boer kennen we van de SGD-Jaarwedstrijd 2014, waar de jury hem een tweede prijs toekende. De zaal dacht er net even anders over, waardoor Jaap overtuigend de zaalprijs won. In de juryrapporten lezen we: Het verhaal over het hoe en wat van de rijst is goed gebracht. Het is leuk om een aspect uit deze cultuur te zien. De voice-over wordt geroemd. Waar de een de muziek zeer waardeert, denkt een ander jurylid daar anders over. Het gebruik van foto’s vindt één jurylid jammer. De film bevat prachtige shots, maar toch zou men graag meer close-ups zien.

Dus Dinsdag 7 september en herhaling op Zondag 12 september. Vanaf 18.00 uur tot de volgende dag 18.00 uur, word het uitgezonden.


Augustus 2021
De films voor deze maand werden vertoond op ons vakantiefilmfestival van 23 maart 2018.

Ria Lodema nam ons mee met een ‘Een dagje Domburg en Westkapelle’. In onze Explicateur lezen we: “Mooie opnames liet Ria zien van de prachtige kust met haar schitterende stranden, wat vooral ’s zomers veel toeristen trekt. Een geallieerde tank herinnert ons aan de tweede wereldoorlog toen de dijken bij Domburg in 1944 werden doorgestoken, waardoor het gebied wederom door een overstromingsramp werd geteisterd.”

Over de film van Ruud Meyer lezen we: “Met de film Energie Vandebron bij de bron” geeft Ruud Meyer een verslag van een open dag van het windmolenpark Vandebron. Dit park is al sinds 1996 in bedrijf.
Op populaire wijze laat de film het functioneren van windenergie zien en worden wij verrast met enige opnames van het inwendige gedeelte van een windmolen. Het principe is heel eenvoudig en gebaseerd op de techniek van een fietsdynamo. Voor dit onderwerp was veel belangstelling en in de film laat men duidelijk zien, dat er voor het drankje en hapje voldoende was gezorgd.”


Juli 2021
LET OP!!
Zoals bekend zullen de SGD-films vanavond, 6 juli, weer uitgezonden worden op RTV Dordrecht.
De herhaling kan door een aparte productie van RTVD niet uitgezonden worden op de gebruikelijke dag en tijd. Dit zal verplaatst worden naar dinsdag 13 juli vanaf 18.00 uur en als gebruikelijk elk uur herhaald.

In een normaal jaar hadden we in juli altijd Dordt In Stoom, door het gemis twee films van leden hierover.

Dordt in stoom 2002
Ineke Vastenhoud (toen nog van Alten) liet ons op de jaarwedstrijd van 17 december 2002 meegenieten van Dordt in Stoom. Plezierige film om naar te kijken, maar de jury had wat moeite met de muziekkeuze en miste het livegeluid.

Dordt in stoom 2016
De film van Henk Nieboer werd in oktober 2016 op de club vertoond. Men vindt het een leuke film, maar men heeft ook moeite met de verstaanbaarheid door het evenwicht tussen livegeluid-muziektekst.We zien twee films over rivieren.
Wat voorbij gaat, komt nooit terug is een film van Cees le Bruin en Bob Wemmers. Het is
een prima film voor het Dordtse archief. Met de boot van Bob varen zij rondom het eiland van Dordrecht en geven informatie over de diverse plekken. Er is veel archiefmateriaal in de film gebruikt met dank aan het Dordtse archief.
Til van Dijk belichtte met Denkend aan Holland de kunstwerken langs het water.
5/6 en 11/12 april – Films over stenen
Films zo hard als steen heeft ons RTVD-team uitgezocht voor de maandelijkse uitzending.
We zien:
Sneeuwwitte Steen van Jaap den Boer
Marmer van Leen Vos
Aaibare stenen van Ben van der Stigchel
Sneeuwwitte steen zagen we voor het eerst op het Vakantiefilmfestival van 2014. Jaap den Boer had de opnamen over het productieproces van marmer tijdens zijn vakantie gemaakt. In de Explicateur lezen we: “… Iedereen vindt de derde prijs verdiend.
Het is een uitstekende documentaire. De verhouding tussen beeld en voice-over is prima, de muziek past goed en de inhoud is zeer interessant.”
Marmer is nog wat ouder en werd aangeboden op het Vakantiefilmfestival van 2012. Over de nabespreking lezen we: “Bij Marmer van Leen Vos zagen we het vervaardigen van – uiteraard – marmer ergens in zijn geliefde Griekenland. Mooie film, die goed in elkaar zat. Niet alle aanwezigen zagen het als een vakantiefilm, hetgeen het toch zeker wel is. Leen had de film eerder laten zien op het Themafestival Water vorig jaar. De duur van de film – vier minuten – voelde lekker aan.
Op de eerste avond van het naseizoen heeft men doorgaans de gelegenheid om een film te vertonen. Zo ook in 2013, waar Ben van der Stigchel zijn film Aaibare stenen liet zien. Dat is ook hetgeen de Explicateur in het verslag vermeldt. Niet meer, dus over de inhoud kunt u zich laten verrassen.


2/3 en 7/8 maart – Films over de jaargetijden
Met de lente in aantocht heeft onze archivaris een tweetal films uitgezocht over de jaargetijden om uit te zenden.
Het zijn;
Lente, zomer, herfst, winter van Ria Wemelsfelder
De jaargetijden van Ben van der Stigchel
Beiden maakten de films voor het Themafestival Jaargetijden in 2012. In de Explicateur vinden we een verslag van de nabespreking van de films. Bij Ria wordt gesproken over de mooie beelden met goed gekozen muziek. Als verbeterpunten kwamen onder andere naar voren, dat de film wel korter kan,


Opnieuw heeft onze archivaris een compilatie van een aantal winterfilms gemaakt. Met de film van Joke de Graaf gaan we wel al voorzichtig de lente in.
We zien:
Winter in Oosthaven van Ben van der Stigchel uit 2013
Winter 2018 van Henk Nieboer
Winter – Lentegeluiden van Joke de Graaf uit 1998
De film van Ben is binnen de club bekend onder twee titels. De eerste versie heette De Hollandse Biesbosch. De film, met mooie winterse natuurbeelden, aardige muziek en zonder commentaar, wordt gezien als een zo genoemde pauzefilm. Er waren wat problemen met de opnamen en die zijn er na tips waarschijnlijk in de 2e versie uitgehaald.
Ook in 2018 kunnen we nog wel winterse beelden tonen, zo laat de film van Henk Nieboer zien.
De film van Joke de Graaf werd gemaakt met beelden uit de tuin en op de club vertoond met de jaarwedstrijd van 16-12-1998. Wat de meesten misschien ontgaan is het bijzondere van de tekst. Het gedicht De mus werd in 1949 geschreven door Jan Hanlo en bevat slechts een woord in herhaling:
Tsjielp met aan het einde “etcetera”. Kranten werden er over volgeschreven.


Vanavond (5 jan. 2021) vanaf 18:00 uur tot  morgen 13:00 uur wordt uitgezonden een compilatie van winterfilms en wel van de volgende films:
    Winterpret van Til Van Dijk uit 1993
    Winter 1996 van Teun Klootwijk uiteraard uit 1996
    Hollandse Winters van Ben Prent uit 2012.

Het is mogelijk dat a.s. zondag 10 januari 18:00 uur de kortere versie wordt uitgezonden die is als volgt:
    Winterpret
van Til Van Dijk uit 1993
    Winter Wonderland
van Ineke Vastenhoud uit 2003
    Hollandse Winters
van Ben Prent uit 2012. 
Het kan ook zijn, dat ze de eerste versie uitzenden. We zullen het zien.


De Archivaris heeft een compilatie samengesteld met seizoen gebonden films ‘Herfst’ van Henk Nieboer, Ben van der Stigchel en Chris Schepers. Deze is te zien bij RTV Dordrecht voor deze maand op 1 en 7 december.
SGD leden kunnen deze vanaf de uitzenddatum hier zien.


Voor de maand oktober is de keuze gevallen op een film van Ben van der Stigchel.
Open dag brandweer Zwijndrecht 2012,
Leen Vos nodigde een aantal SGD-ers uit om te komen filmen bij de Open dag van
de brandweer in Zwijndrecht. Een van hen was Ben van der Stigchel met als
resultaat deze film.
De film is voor de Dordtenaren te zien 6 en 12 oktober op de gebruikelijke tijden en natuurlijk hier samen met de niet eilanders.


Toch genieten in Coronatijd van Chris Schepers.
Op maandag 1 september en dinsdag 7 september te zien bij RTVD.
Door het covid-9 virus kwam de club stil te leggen. Dat betekent niet, dat er niet meer gefilmd werd. Chris Schepers maakte in de Elzen vele opnamen. De film bewijst, dat er altijd wel wat te filmen en dus te genieten valt.


De ziel van de Balkan deel 1 van Henk Nieboer. Deze film is een compilatie van de Balkan films welke Henk gemaakt heeft deel 1 en 2. Deze maand (juli) wordt deze op RTV Dordt vertoont, deel 2 in augustus.


Rommeldam met beelden van Thijs Volker, Ben van der Stigchel en Joke de Graaf welke ook de montage voor haar rekening nam.
Rommeldam, de jaarlijkse rommelmarkt in Dubbeldam de grootste in de regio. De maand juni op bij Rtv-Dordrecht te zien en de hele maand hier.
6-2020: