De Keuzes voor RTV Dordrecht

We plaatsen hier de films welke ook bij RTVD te zien zijn, zo kunnen leden welke niet in Dordrecht wonen toch de films zien.

SGD-films zijn maandelijks te zien op RTV Dordrecht.
De uitzendtijden zijn: vanaf de eerste dinsdag van elke maand na het journaal van 18.00 uur met elk uur herhalingen tot woensdag 18.00 uur en een herhaling op een zondag ook van 18.00 uur tot maandag 18.00 uur. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de thema’s op de zender.

SGD-ers, die de uitzendingen niet kunnen ontvangen, kunnen op het ledengedeelte van de website de inzending bekijken.
SGD-ers met een Ziggo abonnement kunnen op kanaal 40 ook de uitzending zien.


Voor de maand oktober beginnen de uitzendingen op dinsdag 4 oktober met de herhaling op zondag 23 oktober volgens het bekende uitzendschema. Het SGD RTVD-team heeft een compilatie gemaakt van de volgende films.
Park Merwestein van Henk Nieboer met opnamen van een tentoonstelling over moderne kunst. De opnames laten een groot aantal onderwerpen zien en geven een goede indruk van datgene, wat de moderne kunst heden ten dage zoal heeft te bieden.
Leen Vos heeft een verslag van zijn vakantie per bus naar en in Zwitserland gemaakt. De film begint in Genève. Met een boot wordt een tocht over het gelijknamige meer gemaakt. Vervolgens besteedt men aandacht aan een reis met de Glacier Express, waarmee de mooiste gebieden worden doorkruist. Hoogtepunt vormt een tocht naar de Matterhorn en een bezoek aan het schilderachtige plaatsje Zermatt. De film blinkt uit door haar prachtige natuuropnamen.


September de maand van de vakantie tijd daarom genieten van nog wat vakantiefilms. De uitzendingen zijn weer naar het oude schema gezet vanaf dinsdag 6 tot woensdag 7 en zondag 11maandag 12 september.
Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de thema’s van de zender. Omdat de uitzending van 11 september niet doorging wordt de september compilatie van SGD-films komende zondag 18 september nog een keer uitgezonden, vanaf 12.00 op TV Dordrecht na een concert van Timbres Divers, met herhaling ieder uur t/m maandag 17.00 uur.

In april 2022 hebben we twee clubavonden besteed aan het maken van een filmische wereldreis.
Ruud Meyer reisde in 2007 naar Indonesië, waar zijn roots liggen. Hij liet ons een film over de Bromo zien met de door toeristen geliefde zonsopgang.
Ria Wemelsfelder liet ons opnieuw genieten van Door een ringetje gehaald. Een film over de bergvolken van Thailand, waaronder de Longnecks. Het verklaart meteen de titel. Op het vakantiefilmfestial van 2012 ontving zij hiermee de eerste prijs.
Met Henk Nieboer volgen we de pelgrimsroute Van Léon naar Santiago de Compostela. En nee, Henk heeft de route niet gelopen.


In de maand augustus worden de films vertoont op dinsdag 2woensdag 3 en zaterdag 6zondag 7 volgens de bekende uitzendtijden, (kijk hierboven).
In deze vakantiemaand zien we een drietal zeer verschillende vakantiefilms.
In de Isaan van Ruud Meyer, met deze film deed Ruud mee aan ons vakantiefilmfestival. In 2011 maakte hij de reis naar Thailand en recent werd de film door hem gemonteerd.
In onze Explicateurs van mei en van juni/juli kun je er nog meer over lezen. De reis is gemaakt vlak voor hij lid werd van onze club. Op de vraag of hij nu anders zou filmen, was het antwoord “nee.” Later liet hij weten, dat wel zijn manier van monteren erdoor veranderd is.
Ben van der Stigchel heeft op de muziek van Bløf “de Zeeuwse kust” een film genaamd De kust gemaakt. Omdat de film aangeboden werd op een werkgroepavond, werd er uitgebreid over gesproken. Je ziet dan, dat je al snel een tekort aan beelden hebt. Geadviseerd werd o.a. om altijd eerst de muziek op de tijdlijn te zetten en daarna passende beelden toe te voegen. De Explicateur van oktober 2012 verhaalt er uitgebreid over.
De ster van Franeker van Henk Nieboer is vertoond op het vakantiefilmfestival van dit jaar. De zoektocht naar deze ster brengt ons in het planetarium. Henk behaalde met de film de eerste prijs. Over deze film lees je meer in de Explicateur van mei in het verslag van het vakantiefilmfestival en van de nabespreking.


Dinsdag 5 – woensdag 6 en zaterdag 9 – zondag 10 juli

We zien een drietal vakantiefilms, allen met een verre bestemming.
New York in vogelvlucht van Ria Wemelsfelder.
Ria heeft voor het vakantiefilmfestival van 2022 oudere beelden nu gemonteerd. Het levert een flitsend beeld van New York op. Het is het soort film, waarbij een voice-over niet gemist wordt. Nog kortere scènes geven mogelijk een nog levendiger impressie.
Pinguïns op de Falklandeilanden van Albert van der Veen.
Albert komen we samen met zijn Milly tegen tussen de pinguïns op de Falklandeilanden.
Mens en dier trekken zich weinig van elkaar aan. De film op tijd af krijgen was nog even een probleem doordat Albert corona kreeg. Het is aan de voice-over te horen.
Leven in zee bij Bali van Jaap den Boer.
Jaap laat ons de onderwaterwereld zien aan de kust van Bali. We zien beelden onder en boven water. De vakjury waardeert de afwisseling en de mooie beelden evenals de geluidsmix met de goed verstaanbare voice-over. Een jurylid vindt, dat er te snel gesproken wordt. De zaal vindt het een plezier om naar te kijken.


Dinsdag 7 – woensdag 8 en zaterdag 11 – zondag 12 juni 2022
Op de club hebben we twee avonden lang een filmische wereldreis gemaakt. Twee van de films zijn geselecteerd voor RTV Dordrecht.
Leen Vos heeft een reis gemaakt door West Canada met een gehuurde camper. Op de film kunnen we zijn belevenissen volgen.
Henk Nieboer is altijd goed voor minder voor de hand liggende bestemmingen. We kunnen genieten van zijn reis door Azerbeidzjan en zien voor ons exotische beelden.


Voor de meimaand hebben we op verzoek van RTV Dordrecht een compilatie samengesteld met films gerelateerd aan de donkere dagen van de 2e wereldoorlog.
Op dinsdag 10 en woensdag 11 mei, wordt de volgende compilatie vertoond.
1. Living History van Ineke Vastenhoud en Jos Dubbeldam.
In deze film worden op een knappe manier heden en verleden gemengd in een herdenking over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door Engelsen en Amerikanen. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn ook de beelden van de herdenkingen door de makers zelf gemaakt.
De film werd zeer goed ontvangen en behaalde bij diverse nationale en internationale festivals prijzen, zoals een Silver Award bij het filmfestival voor amateurs in Engeland (BIAFF).
2. Het drama Oradour van Leen Vos.
In deze Franse plaats vond als wraakactie van de Duitsers een bloedbad plaats. In de Explicateur schrijft Miep Wolff naar aanleiding van de juryrapporten: Als film straalt de triestheid er in allerlei beelden uit. De toeristenindustrie moet het ook van drama hebben. Alleen al de melding van die 642 doden is treurig bij veel foto’s. De jury ziet niet het nieuw opgebouwde stadje noch voldoende het oude gedeelte.
3. Ledice van Ineke Vastenhoud.
De film werd voor het eerst vertoond op het SGD-Vakantiefilmfestival van 2014. De zaal kende de film de tweede prijs toe. Op de SGD-Jaarwedstrijd werd de film beoordeeld door een vakjury. Deze vonden het de beste film en dus goed voor de eerste prijs. In de juryrapporten lees je het woord kippenvel en indrukwekkend. Het camerawerk werd niet super, maar wel OK gevonden. “Het verhaal en de verteltechniek dragen deze
schitterende reportage”, aldus een van de juryleden.

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei wordt in verband met de programmering een kortere versie uitgezonden met alleen de eerste twee films.
1.Living History van Ineke Vastenhoud en Jos Dubbeldam.
2.Het drama Oradour van Leen Vos.


Dinsdag 5 – woensdag 6 en zaterdag 9 – zondag 10 april 2022

Deze maand zien we de prijswinnende films van ons Themafestival in februari van dit jaar. Een festival, dat al gepland stond in 2020 en door de lockdown diverse keren is uitgesteld.

Kumiko houtbewerking van Ben van der Stigchel.
Geboeid waren we door het Japanse ambacht Kumiko. Ben heeft de bewerking goed in beeld gebracht en de voice-over geeft het juiste commentaar. Dat de film de 1e prijs won is dan ook niet verwonderlijk.
India een Ambachtsland van Henk Nieboer.
India kent vele ambachten en hier zien we er een paar van. De kleurrijke beelden zijn een lust voor het oog. Henk liet weten, dat er nog wel meer ambachten te filmen waren. Hij was de 2e prijswinnaar.
De kunst van het Ambacht van Joke de Graaf.
In deze film zien we met beelden, die over de jaren en over de wereld heen gemaakt zijn, dat kunst en ambacht soms dicht bij elkaar liggen. De oude 4:3 beelden zijn met wat puzzelen uitgevuld naar 16:9 en dat valt niet tegen. De film behaalde de 3e prijs.


Dinsdag 1 – woensdag 2 en zaterdag 5 – zondag 6 maart 2022

In maart staan er 3 heel verschillende films op de rol en wel Cirkels van Albert van der Veen
De filmprojectie haperde helaas bij het vakantiefilmfestival van 2019 en werd daarom halverwege gestopt. Of de film een prijs waard was, zullen we nooit weten. Bij de nabespreking kwam naar voren: Goed verhaal met ondersteunende beelden. Voice-over geeft voldoende informatie. De beelden kunnen wat korter. De link tussen de cirkels en Archimedes is voor sommigen moeilijk te leggen.
Brokstukken uit vroeger leven van Joke en Jan de Graaf
De film werd aangeboden voor het Themafestival leven in 2009 en behaalde de 1e prijs.
In de nabespreking vond men het een treffende combinatie van Schotland en het Archeon. De flitsen van vroegere ambachten naar kasteelresten in de Schotse Hooglanden vormden een geslaagd geheel en werden gedragen door een uitstekend commentaar. De verwachte vraag of Jan niet te vaak in beeld was, wimpelde Joke bij voorbaat al weg.
Voetbal 1983 van Ben Prent en Harry Tromp
Deze speelfilm draaide in de jaarwedstrijd van 1983 en werd vierde in de ranglijst. Voor de film werden veel SGD-ers opgetrommeld en daar zijn nog altijd anekdotes over te horen. In de Explicateur lazen we toen het commentaar van de jury: de beelden zijn te weinig afwisselend om de leuke vondsten en grappen in zo’n lange film tot hun recht te laten komen. Commentaar: of veel beter of minder. De makers hebben dat in hun oren geknoopt, want de film van ruim 25 minuten ligt nu in ons archief met 4.16 minuten.


Dinsdag 1 / woensdag 2 en zaterdag 5 / zondag 6 februari 2022

Hier op dit eiland van Jan Smeets en Henk Berendsen
Naar een idee van Til van Dijk† zijn Jan en Henk aan het filmen geslagen. We zien oude en nieuwe beelden uit de omgeving van Dordrecht, waarbij de voice-over veel informatie geeft. Op de jaarwedstrijd van 2017 vond de jury de film goed voor een derde prijs in de A-groep.
Hoog water op het eiland van Dordt van Henk Nieboer
Bij deze film kun je zien, dat je niet ver hoeft te zoeken voor een onderwerp om te filmen. We zien de effecten van het wassende water op het eiland van Dordrecht op 2 februari 2020. De lage resolutie van de gebruikte afbeeldingen heeft geleid tot een lesje Photoshop in de Explicateur van februari 2022.
Zwervers in Dordrecht van Annemarie Visser
Een eenminuutfilm met een leuke grap. De film won de eenminuutwisselbeker op de jaarwedstrijd van De jury roemt de goede spanningsopbouw en montage. Gespot door een van de juryleden: “zwervers met een mooi horloge?


4/5 – 8/9 januari
Studio 76 in de Grote Kerk van Henk Nieboer.
Bij vertoning op de club op 9 november 2021 wordt duidelijk, dat Henk voor een tweedeling in de film heeft gekozen, waarbij aan de ene kant de Grote Kerk belicht wordt en daarnaast de tentoonstelling aandacht krijgt. Ik hoef het waarschijnlijk niet te vertellen, maar daar wordt verschillend over gedacht.
Of je het nu als een of twee films wilt zien, het blijft boeien.
De passie van Willem Romijn van Henk Berendsen en Bob Wemmers.
Henk Berendsen en Bob Wemmers hebben al een paar keer gefilmd voor de schildersvereniging Studio’76. Over het thema Hobby (4 oktober 2016) hoefden zij dus niet lang na te denken. Met de passie van Willem Romijn volgen ze een van de schilders van deze club. Een derde prijs is hun deel.