De Keuzes voor RTV Dordrecht

We plaatsen hier de films welke ook bij RTVD te zien zijn, zo kunnen leden welke niet in Dordrecht wonen toch de films zien.

SGD-films zijn maandelijks te zien op RTV Dordrecht.
De uitzendtijden zijn: vanaf de eerste dinsdag van elke maand na het journaal van 18.00 uur met elk uur herhalingen tot woensdag 18.00 uur en een herhaling op een latere datum op een zondag ook van 18.00 uur tot maandag 18.00 uur. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de thema’s op de zender.

SGD-ers, die de uitzendingen niet kunnen ontvangen, kunnen op het ledengedeelte van de website de inzending bekijken.
SGD-ers met een Ziggo abonnement kunnen op kanaal 40 ook de uitzending zien.


Dinsdag 3 – woensdag 4 en zondag 8 – maandag 9 januari 2023
De Vereniging Oud Dordrecht reikt sinds een aantal jaren de Puienprijs uit. De prijs draait om historische puien, die opgeknapt zijn. Het is niet gemakkelijk om zo’n film te maken. Je moet werken met archiefbeelden, alles is statisch en er wordt veel informatie gegeven. Die ‘informatietijd’ moet je opvullen met beelden. De heren zijn er in geslaagd om gedurende de hele film de aandacht vast te houden en dat is knap.


Dinsdag 6 – woensdag 7 en zondag 18 – maandag 19 december
Voor de decembermaand heeft ons RTVD-team een aantal kerstfilms uitgezocht.
Henk Nieboer heeft in 2016 de kerstmarkt in Dordrecht bezocht en hij heeft zijn camera niet thuisgelaten.
Aart Versendaal laat ons meegenieten van een kersttrip naar Londen.
Leen Vos viert met ons een wat andere kerst. Hij is naar de grotten in Valkenburg geweest, waar hij zandsculpturen gefilmd heeft. Een paar jaar eerder heeft hij de kerstmarkt in Halsteren bezocht. We zien de beelden ervan.

Ook in coronatijd kon je nog genieten in Dordrecht. Met het lichtjesfeest was Ineke Vastenhoud net op tijd met haar rondje door de stad. De andere dag werd het wegens de vele drukte toch afgelast. Maar deze beelden hebben we.


Dinsdag 1 – woensdag 1 en zondag 6 – maandag 7 november
Deze zomer zijn we met de club gaan filmen rondom de Grote Kerk en in het Wantijpark. De bedoeling is, dat van het Wantijpark een film met het materiaal van de leden gemaakt wordt. Toch werd iedereen verzocht om ook met de eigen beelden een film te maken. Bij de Grote Kerk blijft het individueel. Daarbij werd wel de opdracht gegeven om het lijnenspel in de beelden aandacht te geven.
Henk Nieboer heeft naast het filmen op de middag met de club ook opnamen gemaakt bij Wantijpop, dat eindelijk na corona weer gehouden kan worden. Je kunt meeproeven van de sfeer.
Ruud Meyer is na de middag filmen bij de Grote Kerk nog extra opnamen gaan maken, zodat hij ons kan verrassen met een mooie complete film.
Aart Versendaal heeft ooit een uitgebreide rondleiding door de Grote Kerk gehad voor het Gilde met de gidsen van Dordrecht. Hij heeft daar een mooie film van gemaakt met beelden van plekken in de kerk, waar men normaliter niet zo snel komt.


Voor de maand oktober beginnen de uitzendingen op dinsdag 4 oktober met de herhaling op zondag 23 oktober volgens het bekende uitzendschema. Het SGD RTVD-team heeft een compilatie gemaakt van de volgende films.
Park Merwestein van Henk Nieboer met opnamen van een tentoonstelling over moderne kunst. De opnames laten een groot aantal onderwerpen zien en geven een goede indruk van datgene, wat de moderne kunst heden ten dage zoal heeft te bieden.
Leen Vos heeft een verslag van zijn vakantie per bus naar en in Zwitserland gemaakt. De film begint in Genève. Met een boot wordt een tocht over het gelijknamige meer gemaakt. Vervolgens besteedt men aandacht aan een reis met de Glacier Express, waarmee de mooiste gebieden worden doorkruist. Hoogtepunt vormt een tocht naar de Matterhorn en een bezoek aan het schilderachtige plaatsje Zermatt. De film blinkt uit door haar prachtige natuuropnamen.


September de maand van de vakantie tijd daarom genieten van nog wat vakantiefilms. De uitzendingen zijn weer naar het oude schema gezet vanaf dinsdag 6 tot woensdag 7 en zondag 11maandag 12 september.
Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de thema’s van de zender. Omdat de uitzending van 11 september niet doorging wordt de september compilatie van SGD-films komende zondag 18 september nog een keer uitgezonden, vanaf 12.00 op TV Dordrecht na een concert van Timbres Divers, met herhaling ieder uur t/m maandag 17.00 uur.

In april 2022 hebben we twee clubavonden besteed aan het maken van een filmische wereldreis.
Ruud Meyer reisde in 2007 naar Indonesië, waar zijn roots liggen. Hij liet ons een film over de Bromo zien met de door toeristen geliefde zonsopgang.
Ria Wemelsfelder liet ons opnieuw genieten van Door een ringetje gehaald. Een film over de bergvolken van Thailand, waaronder de Longnecks. Het verklaart meteen de titel. Op het vakantiefilmfestial van 2012 ontving zij hiermee de eerste prijs.
Met Henk Nieboer volgen we de pelgrimsroute Van Léon naar Santiago de Compostela. En nee, Henk heeft de route niet gelopen.


In de maand augustus worden de films vertoont op dinsdag 2woensdag 3 en zaterdag 6zondag 7 volgens de bekende uitzendtijden, (kijk hierboven).
In deze vakantiemaand zien we een drietal zeer verschillende vakantiefilms.
In de Isaan van Ruud Meyer, met deze film deed Ruud mee aan ons vakantiefilmfestival. In 2011 maakte hij de reis naar Thailand en recent werd de film door hem gemonteerd.
In onze Explicateurs van mei en van juni/juli kun je er nog meer over lezen. De reis is gemaakt vlak voor hij lid werd van onze club. Op de vraag of hij nu anders zou filmen, was het antwoord “nee.” Later liet hij weten, dat wel zijn manier van monteren erdoor veranderd is.
Ben van der Stigchel heeft op de muziek van Bløf “de Zeeuwse kust” een film genaamd De kust gemaakt. Omdat de film aangeboden werd op een werkgroepavond, werd er uitgebreid over gesproken. Je ziet dan, dat je al snel een tekort aan beelden hebt. Geadviseerd werd o.a. om altijd eerst de muziek op de tijdlijn te zetten en daarna passende beelden toe te voegen. De Explicateur van oktober 2012 verhaalt er uitgebreid over.
De ster van Franeker van Henk Nieboer is vertoond op het vakantiefilmfestival van dit jaar. De zoektocht naar deze ster brengt ons in het planetarium. Henk behaalde met de film de eerste prijs. Over deze film lees je meer in de Explicateur van mei in het verslag van het vakantiefilmfestival en van de nabespreking.