Filmtechniek – Montage

Een filmclub zonder informatie over hoe een film opgenomen en gemonteerd kan worden.
Dat gaan we hier weergeven


In de Explicateur zal parallel aan de website artikels gepubliceerd worden over diverse Filmtechnieken.
Zoals de kop vermeld hier de techniek voor de montage.

Een vaste regel bij de montage is de regel van drie niet te verwarren met de regel van derde dit betreft de beeldopbouw. Met de regel van drie zoeken we de impact van het shot welk volledig afhankelijk is van het shot dat ervoor zit en het shot wat erna zal komen.
Dit is de kracht van het samen bewerken van twee shots, geen enkel shot staat op zich zelf dat is de kracht van editing ofwel monteren.


Deel 1
De verhaallijn
Een film welke van de hak op de tak springt, is niet prettig om naar te kijken. Een goed gemonteerde film kenmerkt zich vooral door een duidelijke verhaallijn. Dat het creëren van zo’n verhaallijn lang niet altijd eenvoudig is, heeft iedereen ongetwijfeld wel eens ervaren.
Wij amateurfilmers en ‘editors’ maken zelden een uitgebreid filmscript voordat we gaan filmen waarin de complete verhaallijn staat uitgeschreven en getekend. Veel vaker komt het voor dat we gewoon de camera pakken zeker op een vakantie, een dagje uit of speciale gelegenheid en alles vastleggen wat we interessant vinden. Consequentie daarvan is dat we achteraf wel de hoofdonderwerpen hebben maar geen verhaallijn.
Hier het hele document in PDF.


Deel 2
Beeldwisselingen
Het snijden van video van het ene shot naar het andere, mag dan technisch eenvoudig zijn, inhoudelijk is dat het allerminst. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij een beeldwisseling om de verhaallijn te bevorderen en de kijker niet te irriteren. In dit tweede deel van de serie Cursus Monteren staan we daarom uitgebreid stil bij het maken van deze beeldwisselingen. Het mooie aan het monteren van een film is, dat je niet vast zit aan de reële tijd, maar gebruik kunt maken van dramatisch tijd om een verhaal te vertellen.
Deel 2 kan je hier downloaden


Deel 3
Beeldwisselingen 2
Om een goede beeldwisseling te realiseren helpt het enorm als je montagepakket verschillende trimmethoden tot zijn beschikking heeft om het werk te vereenvoudigen. In dit deel staan we stil bij die methoden. Daarnaast kijken we naar de overige opties die er zijn om een goede beeldwisseling te realiseren.
Je kunt nog zo goed weten hoe een beeldwisseling er uit komt te zien, maar als het je meer dan een paar minuten kost om die te realiseren in het montagepakket, werkt dat niet echt prettig. Het is hetzelfde als dat je de meest belangrijke opties van je camera moet kennen telt dit ook voor je montageprogramma. De meeste mensen welke met Adobe Premiere Pro werk zullen als ze op de tijdlijn willen gaan snijden vaak gebruik maken van het scheermes wat eigenlijk een ouderwetse methode is. Aan weerszijden van het scheermes zijn er nog twee iconen welke meerdere trim functies hebben, het is de moeite waard om je hierin te verdiepen en te leren deze te gebruiken.
Het gebruiken van sneltoetsen werkt vele malen sneller en nauwkeuriger. Immers de scrublijn is bindend voor het punt waar je de beeldwisseling bedacht hebt. De bekendste methode om een beeldwisseling te bewerkstellingen is door gebruik te maken van de Ripple Delete functie. Je pakt met de muis het begin of einde van een videoclip beet en kort (trimt) op die manier de beelden in tot het frame dat je wilt houden.
Deel 3 kan je hier downloaden.


Deel 4
Effecten
Er zijn maar weinig films, reclames en promo’s te vinden, waarbij geen gebruik is gemaakt van effecten om de originele beelden te manipuleren. Daarom in dit vierde deel van deze serie aandacht voor het gebruik van effecten in videomontage. Laten we eerst eens stil staan bij wat bedoelen we met effecten eigenlijk.
Deel 4 kan je hier downloaden


Deel 5
Effecten, Motion Graphics,
Of het nu vakantiefilmpjes zijn, promo’s, interviews of een verslag van een sportdag, montage is nodig om van je beeldmateriaal een verhaal te maken. Weliswaar gaat de inhoud altijd boven de vorm, maar zonder die vorm zal de inhoud kleurloos en langdradig blijken. Maar monteren is meer dan alleen verschillende beelden in de goede volgorde achter elkaar zetten op de tijdlijn. Je moet ervoor zorgen dat de kijker je vertelling blijft volgen, ‘bij de les houden’ door visuele overtuiging.
Deel 5 kan je hier downloaden


Deel 6
Kleurcorrectie en kleuren-aanpassen
Het manipuleren van kleuren in een videomontage behoort tot de moeilijkste taken in het videobewerkingsproces. Het werken met kleuren is op te splitsen in twee onderdelen; creatief en correctief. We zetten een aantal veel gebruikte mogelijkheden van kleurbewerking op een rij.
Voordat we daadwerkelijk naar de verschillende toepassingsmogelijkheden gaan kijken, staan we eerst even stil bij een stukje technische achtergrondinformatie van kleuren in video. En dat begint bij de opnamen ofwel het instellen van je videocamera. Het is handig om die kennis te hebben, omdat kleurbewerking lang niet altijd het gewenste resultaat oplevert die we ervan zouden verwachten. Er zijn verschillende factoren die bepalen of een doorgevoerde kleurverandering of kleurcorrectie uiteindelijk succesvol kan worden uitgevoerd.
Deel 6/1 en 6/2 kan je hier downloaden