Filmtechniek – Montage

Een filmclub zonder informatie over hoe een film opgenomen en gemonteerd kan worden.
Dat gaan we hier weergeven


In de Explicateur zal parallel aan de website artikels gepubliceerd worden over diverse Filmtechnieken.
Zoals de kop vermeld hier de techniek voor de montage.

Een vaste regel bij de montage is de regel van drie niet te verwarren met de regel van derde dit betreft de beeldopbouw. Met de regel van drie zoeken we de impact van het shot welk volledig afhankelijk is van het shot dat ervoor zit en het shot wat erna zal komen.
Dit is de kracht van het samen bewerken van twee shots, geen enkel shot staat op zich zelf dat is de kracht van editing ofwel monteren.


Deel 1
De verhaallijn
Een film welke van de hak op de tak springt, is niet prettig om naar te kijken. Een goed gemonteerde film kenmerkt zich vooral door een duidelijke verhaallijn. Dat het creëren van zo’n verhaallijn lang niet altijd eenvoudig is, heeft iedereen ongetwijfeld wel eens ervaren.

Deel 2
Beeldwisselingen
In dit tweede deel van de serie Cursus Monteren staan we daarom uitgebreid stil bij het maken van deze beeldwisselingen. Het mooie aan het monteren van een film is, dat je niet vast zit aan de reële tijd, maar gebruik kunt maken van dramatisch tijd om een verhaal te vertellen.

Deel 3
Beeldwisselingen 2
Om een goede beeldwisseling te realiseren helpt het enorm als je montagepakket verschillende trimmethoden tot zijn beschikking heeft om het werk te vereenvoudigen. In dit deel staan we stil bij die methoden.


Deel 4
Effecten
Er zijn maar weinig films, reclames en promo’s te vinden, waarbij geen gebruik is gemaakt van effecten om de originele beelden te manipuleren. Daarom in dit vierde deel van deze serie aandacht voor het gebruik van effecten in videomontage. Laten we eerst eens stil staan bij wat bedoelen we met effecten eigenlijk.

Deel 5
Effecten, Motion Graphics,
Maar monteren is meer dan alleen verschillende beelden in de goede volgorde achter elkaar zetten op de tijdlijn. Je moet ervoor zorgen dat de kijker je vertelling blijft volgen, ‘bij de les houden’ door visuele overtuiging.


Deel 6
Kleurcorrectie en kleuren-aanpassen
Het manipuleren van kleuren in een videomontage behoort tot de moeilijkste taken in het videobewerkingsproces. Het werken met kleuren is op te splitsen in twee onderdelen; creatief en correctief. We zetten een aantal veel gebruikte mogelijkheden van kleurbewerking op een rij.

Deel 7/1
Werken met audio.
Dat geluid vaak niet de aandacht krijgt die het verdient van “video-editors” valt te begrijpen. Het is immers een discipline die lastig onder de knie te krijgen is. Maar als je je even kwaad maakt en de basisbeginselen aanleert, zal je zien dat werken met geluid net zo verslavend kan zijn als het monteren van video.

Download hier beide bestanden 6/1 en 6/2

Download hier de bestanden 7/1, 7/2, 7/3


Hierboven twee video’s ter lering en vermaak. De video over aspect ratio is voor alle montagepakketten van toepassing en niet alleen voor Adobe Premiere Pro, net als de video ernaast. In het kort komt het erop neer dat je de mogelijkheden van je programma moet kennen.