Filmtechniek – Montage

Een filmclub zonder informatie over hoe een film opgenomen en gemonteerd kan worden.
Dat gaan we hier weergeven


In de Explicateur zal parallel aan de website artikels gepubliceerd worden over diverse Filmtechnieken.
Zoals de kop vermeld hier de techniek voor de montage.

Een vaste regel bij de montage is de regel van drie niet te verwarren met de regel van derde dit betreft de beeldopbouw. Met de regel van drie zoeken we de impact van het shot welk volledig afhankelijk is van het shot dat ervoor zit en het shot wat erna zal komen.
Dit is de kracht van het samen bewerken van twee shots, geen enkel shot staat op zich zelf dat is de kracht van editing ofwel monteren.


De verhaallijn
Een film welke van de hak op de tak springt, is niet prettig om naar te kijken. Een goed gemonteerde film kenmerkt zich vooral door een duidelijke verhaallijn. Dat het creëren van zo’n verhaallijn lang niet altijd eenvoudig is, heeft iedereen ongetwijfeld wel eens ervaren.
Wij amateurfilmers en ‘editors’ maken zelden een uitgebreid filmscript voordat we gaan filmen waarin de complete verhaallijn staat uitgeschreven en getekend. Veel vaker komt het voor dat we gewoon de camera pakken zeker op een vakantie, een dagje uit of speciale gelegenheid en alles vastleggen wat we interessant vinden. Consequentie daarvan is dat we achteraf wel de hoofdonderwerpen hebben maar geen verhaallijn.
Hier het hele document in PDF.


Beeldwisselingen
Het snijden van video van het ene shot naar het andere, mag dan technisch eenvoudig zijn, inhoudelijk is dat het allerminst. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij een beeldwisseling om de verhaallijn te bevorderen en de kijker niet te irriteren. In dit tweede deel van de serie Cursus Monteren staan we daarom uitgebreid stil bij het maken van deze beeldwisselingen. Het mooie aan het monteren van een film is, dat je niet vast zit aan de reële tijd, maar gebruik kunt maken van dramatisch tijd om een verhaal te vertellen.
Deel 2 kan je hier downloaden