Green screen of Chroma key


Ben van der Stigchel schreef voor de Explicateur van januari een artikel over het gebruik van Green screen, lees hier het artikel, hoe en wat proberen we hier uit en toe te lichten.

Hoe werkt een green screen?
De kleuren (chroma) blauw en groen komt (als het goed is niet voor in het menselijk uiterlijk. Maar hoe zit dat dan met de ogen?? we blijven hier bij de kleur groen.
Heel soms heeft iemand groene ogen, maar dat is niet chroma groen. Doordat dit zo is kan een computer alle kleur groen uit een afbeelding of video verwijderen, zonder dat daardoor delen uit het menselijk uiterlijk worden verwijderd. Je geeft de computer de kleur groen die moet worden verwijderd en de computer doet de rest. Hij verwijdert de achtergrond. Alles wat groen is wordt transparant. Je moet natuurlijk geen groene kleding aantrekken of andere groene voorwerpen in je studio zetten. Die worden namelijk ook weggefilterd.

Met sommige software kun je vervolgens een ‘laag’ achter je video plaatsen. Deze laag ‘vervangt’ het beeld dat is weggefilterd op de plekken waar de groene achtergrond zichtbaar was. Personen en alle andere dingen die niet groen zijn, blijven gewoon zichtbaar. Je krijgt dus twee lagen over elkaar. Bovenaan de video met transparante achtergrond en daarachter de laag met de nieuwe achtergrond. Zo is het mogelijk om bij een video de achtergrond te gebruiken die jouw video heel aantrekkelijk maakt. Je eigen virtuele studio of foto’s en video’s die de boodschap van jouw beelden ondersteunen.

Hieronder de video’s welke Ben in zijn artikel aanhaalde en tevens ook een paar video’s met voorbeelden van de Videomakers welke ook wel het bekijken waard zijn.

Greenscreen filmen voor beginners in 7 stappen

Greenscreen: Ja of Nee?

7 beginnersfouten bij greenscreen en hoe je ze voorkomt