Werkgroep Montage en een beetje computer

Werkgroep Montage en een beetje computer net als op de clubavonden kan je hier je vragen kwijt over deze materie.
Heb je vragen over een bepaald onderwerp of wil je reageren scrol stuur me dan een mailtje (jw.smeets2@upcmail.nl)


Movie maker revisited
Nog niet zo lang geleden kon je in Windows gebruik maken van een super eenvoudig (wel wat beperkt) film montage programma: Movie maker. Dat programma is geluidloos verdwenen uit Windows, maar inmiddels is er een opvolger beschikbaar namelijk de Windows app : video-editor. Een erg leuk heel simpel programmaatje waarmee je in no-time een film in elkaar zet of een dia presentatie maakt. Er zijn leuke (misschien wat kinderachtige) effecten beschikbaar en ook muziek. Aardig om eens uit te proberen op een regenachtige dag. Verwacht niet dat je een scheve horizon recht kunt zetten of de belichting kunt verbeteren, daar heb je een wat geavanceerder programma voor nodig. Hoe werkt het?
klik hier en je krijgt het pdf bestand.


Vragen en antwoorden van 2018 verzameld door Joke de Graaf. Alle vragen en antwoorden welke in 2018 gesteld zijn, geïndexeerd in pdf vorm. Alles is nog redelijk actueel, download dit en bewaar het goed.


FOTO UIT TIJDLIJN GEMAAKT, VERVORMT NA BEWERKING.
6-2020
Vraag: Film op de tijdlijn (CS6) breed 16:9 uitgangspunt. Te zien op de op tijdlijn een schilderij >> hoogte iets meer dan de breedte. Ik maak een foto in b.v bmp.
Resultaat: Overduidelijk meer hoogte dan breedte, een verhouding die duidelijk niet overeenkomt met de werkelijkheid (zoals te zien op de tijdlijn en ook op de foto van de museumgids). Waar is er iets fout gegaan? En hoe op te lossen?
Een paar screenshots staan in de uitleg:
Antwoord:Ik kan niet precies nagaan, wat je gedaan hebt. Duidelijk is in ieder geval, dat bij het wijzigen de breedte en hoogte van de afbeelding niet gekoppeld waren. Hoe je dat doet kom je in de uitleg hieronder tegen. Het is de uitleg over de gemakkelijkste wijze om iets dergelijks te realiseren. Overigens: in veel gevallen is voor een foto van een bekend schilderij een zoektocht op internet of een scan uit een folder wel zo gemakkelijk.
Uitleg


PROBLEEM DVD BRANDEN VANUIT STUDIO 17
5-2020
Vraag: Als mijn film klaar is en ik wil branden, dan krijg ik de mededeling “Pad onbekend”.
Ik ben ook in het bezit van Premiere Elements en ook van daaruit lukte het niet. Ik dacht ook nog om direct vanuit de verkenner te branden, maar dat lukt me niet. Hoe moet dat???
Ik snap er niets meer van, heb ‘kilometers’ schijfjes gebrand en opeens lukt me dat niet meer.

Antwoord: In de uitleg van 2017 vind je uitgelegd hoe je een DVD kan branden onder Exporteren > Schijf > pag. 33.
Later hebben we nog telefonisch contact gehad. Uiteindelijk bleek het vinkje “schijfimage maken en dan branden” de boosdoener. Die was niet aangevinkt.


GEEN DVD MAAR MEDIAPLAYER
5-2020
In verband met bovenstaand probleem is ook het gebruik van een Mediaplayer ter sprake gekomen. Diverse leden hebben een tv, waarbij het gebruik van de usb-sticks problemen geeft. Wij en nog een paar andere leden hebben daarom een mediaplayer aangeschaft. De meesten zijn betaalbaar en spelen alle gebruikelijke bestanden af. Je bewaart je films dan op een harde schijf in de mediaplayer of een externe harde schijf.. Natuurlijk kunnen ook usbsticks gebruikt worden.


HELP, KAPOTTE DV-CAMERA
5-2020
Veel leden hebben door Corona het digitaliseren van oude banden opgepakt. Verschillende leden kregen problemen met hun DV-camera. Ze vragen mij dan om een oplossing. Wel voor reparatie kun je uitstekend terecht bij onze adverteerder Rob Taihutu van Rotronica. Je hoort dan vanzelf of het voor jou nog betaalbaar is. Een andere optie is om eens rond te vragen bij andere leden van de club, of er nog mensen zijn, die een camera hebben, die ze niet meer gebruiken. Of wat denk je van een rommelmarkt, al is dat in deze coronatijd misschien geen optie. Marktplaats o.i.d. kan ook nog.


PROBLEMEN MET OPNEMEN – PREMIERE ELEMENTS
5-2020
Vraag: Ik heb problemen met het opnemen van film in Premiere Elelemts. Er komt te staan: “U kunt niet opnemen zonder minstens één track in te schakelen voor opnemen”.

Antwoord: Een track is een tijdlijn. Zorg ervoor, dat er een tijdlijn ingeschakeld staat. Zie D op het plaatje hieronder.


BEELDEN VERSNELLEN IN PREMIERE PRO CS6
5-2020
Vraag: Is er in het Premiere CS6 programma een instelling, waarmede ik het afspelen op de tijdlijn sneller kan laten verlopen als normaal?
Antwoord: Rechtsklikken op de clip in de tijdlijn. Kies Speed/Duration en wijzig Speed (snelheid).


VAN AVI NAAR MP4 EN BESTANDSGROOTTE
04-2020
Vraag: AVI-bestand van 3,29 GB – 25 beeldjes – 15,31 minuten Mp4-bestand van 798 MB – 25 beeldjes – 15,31 minuten.
Afgezien het (eventuele) visuele verschil in beeldkwaliteit van beide eindresultaten vraag ik mij af of de omzetting van een (AVI) bestand van 3,29 GB naar een (Mp4) bestand slechts (!) 798 MB mag opleveren. Zo nee, aan welke knoppen moet ik dan draaien om een hoger MB resultaat te krijgen uiteraard (?) met een hopelijk beter visueel resultaat. Of het lagere (?) MB resultaat helemaal niet zalig makend voor het visuele eindresultaat?

Antwoord: AVI-bestand zijn ongecomprimeerd en MP4-films zijn gecomprimeerd. Het is dus logisch, dat het bestand kleiner wordt.
Ik heb even een paar dingen gecontroleerd bij films van mezelf:
Opening Beatrixschool: AVI = 3.53 GB – 720:576 werd in MPG (groter bestand dan MP4) 1,86 GB en ook nog overgezet naar 1440:1080 (groter beeldformaat).
Een dagje Delft was in AVI = 1.18 GB – 720:576. Deels hergemonteerd met groter formaat afbeeldingen en overgezet naar MP4 met beeldformaat 1920:1080. Dit bestand werd wel groter: 1.23 GB.
Over het algemeen zie ik een duidelijke vermindering van het aantal MB’s, dus dat lijkt me zeker niet onlogisch. Kijk vooral naar de beeldkwaliteit die er uit komt en schrik niet van de lagere MB’s.
Klik hier om verder te lezen